Асен Ягодин: Пощенска банка подкрепя бизнеса с устойчиви финансови решения

FacebookTwitterLinkedInEmail

 
Асен Ягодин е заместник-главен изпълнителен директор с ресор “Корпоративно банкиране и капиталови пазари“ и член на УС на Пощенска банка. Той започва своята професионална кариера през 1993 г. като касиер в един от софийските клонове на Българска Пощенска Банка. През същата година е преназначен като младши дилър в новосформираното управление “Паричен и капиталов пазар”, което оглавява две години по-късно. През 2001 г. г-н Ягодин е избран за член на Съвета на директорите на финансовата институция, а от 2004 г. до 2011 г. е неин изпълнителен директор. Междувременно заема позиции в борда на Асоциацията на банките в България (АББ), като в периода 2010 – 2013 г. е негов заместник-председател. През 2009 г. е избран за член на Съвета на директорите на Българска Фондова Борса – София, като от началото на 2010 г. до момента е негов Председател. В периода 2011 г. – 2013 г. г-н Ягодин заема поста Главен изпълнителен директор и Председател на УС на Българска Банка за Развитие АД.
Асен Ягодин притежава магистърски степени по “Финанси” (1992) от Университета за национално и световно стопанство и по “Бизнес Администрация” (2005) от Американския университет в България. В периода 1994 г. – 2001 г. придобива допълнителен професионален опит чрез специализации в Салмон Смит Барни-Лондон, Австрийския институт за финансови деривати, Министерството на финансите на Люксембург и др.
През 2010 г. г-н Асен Ягодин получава престижното отличие “Банкер на годината”, а през 2012 г. му е присъдена наградата “Мистър Икономика” за принос към развитието на малкия и среден бизнес в България.
 
Въпрос: Г-н Ягодин, какви са очакванията и насоките за развитие на вашия сектор през 2024 г.?
Асен Ягодин: И през настоящата година продължаваме да бъдем стабилен партньор за българския бизнес във всичките му форми – от големите корпорации с международна значимост до малките семейни фирми. Предоставяме свеж ресурс и гъвкави финансови решения, при балансирани лихвени и други условия, съобразени с текущите пазарни условия. Освен всичко стандартно, през тази година поставихме особен фокус върху финансирането на устойчиви за обществото и природата проекти. В тази насока подписахме и ново гаранционно споразумение с Европейския Инвестиционен Фонд (ЕИФ) по програмата Invest EU. В същото време усилено работим и по споразумения с други наши международни партньори, като Европейската Банка за Възстановяване и Развитие (EBRD) и Международната Финансова Корпорация (IFC).
 
Въпрос: Как финансирането на устойчиви проекти помага на вашите клиенти?
Асен Ягодин: Цитираното по-горе гаранционно споразумение ни позволява да предоставяме дългосрочни кредити при преференциални условия и индивидуални схеми на подпомагане. Това означава, че клиентите могат да ангажират значително по-малко собствен ресурс, както и да се възползват от намалени изисквания по отношение обезпечеността на кредитната сделка. Финансирането на устойчиви проекти се фокусира върху възобновяемата енергия, енергийната ефективност на сградния фонд, мобилност с нулеви емисии и внедряване на дигитални технологии. Проекти, насочени към кръгова икономика, също попадат в този основен фокус.
 
Въпрос: Какво е естеството на проектите, които могат да ползват подкрепата на Invest EU?
Асен Ягодин: Най-общо, проектите са в доста широк спектър. Така например, в обхвата на устойчивите предприятия попадат кредитополучатели със сертификати в областта на “чисти” и “зелени” технологии, носители на “Еко”-сертификати от национални и международни органи, както и предприятия, регистрирали “възобновяема и/или чиста” технология в последните години. В частта за конкурентоспособност програмата ще подпомогне с 200 млн. евро ново финансиране за малки и средни предприятия. Цели се увеличаване на тяхната конкурентоспособност, растеж и заетост. Други 200 млн. евро ще бъдат използвани за финансиране на зелени и устойчиви инвестиции.
С новото споразумение с Европейския Инвестиционен Фонд по програма Invest EU Пощенска банка затвърждава своята ESG визия и показва, че е ангажирана към своите клиенти, като им предоставя разнообразни възможности за развитие в една успешна и устойчива икономика.
 
Въпрос: Какви постижения отчетохте в Пощенска банка за 2023г.?
Асен Ягодин: Щастлив съм да отбележа, че за Пощенска банка 2023г. беше най-успешната в 30-годишната история на банката. Нетната ни печалба след данъци и такси достигна рекордните 308 млн. лева. Това е годишен ръст от почти 50%. Възвръщаемостта на собствения капитал се покачи до 14,6%, което е с над 3% над 2022 година. В същото време, възвръщаемостта на активите е близо до 2%.
 
Въпрос: А какви са резултатите ви в областта, която пряко ръководите – корпоративно банкиране и капиталови пазари?
В корпоративния сегмент на банката през 2023 г. имаме над 1.1 млрд. лева усвоени нови кредити, които са отпуснати на водещи дружества от почти всички икономически отрасли в страната. Благодарение на конкурентните условия и отличното обслужване, което се стремим да поддържаме, успяхме да привлечем повече от 640 млн. лева нови фирмени депозити, с което общият им размер достигна 4,5 млрд. лева. Въпреки сложната пазарна обстановка, имаме изключително добро качество на кредитния портфейл, който в момента е на исторически най-ниското си ниво като необслужвани кредити.
 
Гордея се с факта, че за 12-та поредна година сме първенци по пазарен дял във факторинг услугите. В областта на попечителските услуги, също в последните 12 години, Пощенска банка неизменно печели наградите за най-добър попечител на българския пазар от престижните международни медии Global Custodian и Global Investors magazine. Подобна оценка е признание за ефективността и високите ни стандарти, на които държим в работата си и още по-високите цели, които залагаме и постигаме заедно с екипа. Мисля, че не случайно усилията ни бяха оценени на такова престижно международно ниво.
 
Въпрос: Какви продукти за бизнеса предлага Пощенска банка в контекста на зелената енергия?
Асен Ягодин: Тук имаме богат набор от решения за бизнеса. Освен стандартните и добре познати кредитни продукти, предлагаме и такива, които са съобразени с конкретни нужди на нашите клиенти. Така например, със “Зеления кредит“, предлагаме финансиране в размер до 90% от стойността на проекти за изграждане на фотоволтаични централи за собствено потребление при инсталирана мощност до 2 МВтч. и максимален размер на финансирането до 2 млн. евро. Периодът на погасяване на кредита е удължен, както и инвеститорът може да ползва гратисен период до 18 месеца.
 
Въпрос: Какъв е интересът към тези зелени проекти?
Асен Ягодин: Интересът е голям. В България слънчевата енергия набира скорост и виждаме много проекти, които се възползват от нашите продукти. Клиентите оценяват високо нашите гъвкави условия и конкурентни цени.
 
Въпрос: Г-н Ягодин, какви са Вашите прогнози за консолидацията на банките и тенденциите на пазара в момента? Ще виждаме ли още “големи риби, които поглъщат по-малките”?
Асен Ягодин: Ха-ха, един добър въпрос! Във финансовия свят винаги има движение и промени. Консолидацията на банките е процес, който ще продължи, защото обединяването води до по-силни и устойчиви институции, а това е изключително в полза за клиентите и за обществото като цяло. Но нека не забравяме, че и “малките риби” могат да бъдат доста адаптивни и иновативни. Пазарът се променя бързо и важното е всички играчи, големи и малки, да са гъвкави и да могат да се приспособяват към новите реалности. В крайна сметка, всички печелим, когато има здравословна конкуренция между стабилни и иновативни играчи.