Асен Ягодин в “Шумът на парите” 2017: Лихвената тенденция ще се обърне до края на годината

FacebookTwitterLinkedInEmail

1.06.2017 година

 

SoundOfMoney 2017До края на тази година вероятно ще се обърне лихвената тенденция, инфлацията стимулира този процес. Това каза Асен Ягодин, член на УС и изпълнителен директор на Пощенска банка, по време на панел “Банки и небанкови финансови институции“ във втория ден от икономическия форум Шумът на парите, организиран от Profit.bg. “Банките трябва да подготвят клиентите си, че не е добре бизнес моделът им да е изграден на ниски лихви. Те трябва да очакват по-високи лихви, особено когато говорим за кредити, достигащи до десет години. Много е вероятно в края на този период лихвите по обслужване на кредитите да са по-високи“, смята Ягодин.
 
Той обаче подчерта, че не очаква драстичен ръст, а съвсем плавно покачване, което няма да попречи на един коректен клиент да обслужва кредитите си. “Има едни пет милиарда лева горещи пари, които стоят неизползвани в БНБ, и дори банките биват наказвани, че държат парите си там с негативна лихва. Докато този ресурс не се изконсумира, банките ще бъдат в силна конкуренция за привличане на клиенти и това ще задържа лихвите“, смята Ягодин.
 
Той посъветва хората, които искат да задоволят нуждите си от собствено жилище, да го направят. Според него лихвените проценти са огромно предизвикателство, но и възможност за много икономически субекти да получат своя шанс за създаване или разширяване на производството, а следователно и за откриване на нови работни места, водещи до по-големи доходи за населението, повече възможности за вземане на кредити, а оттам и по-голям растеж. Ягодин припомни, че миналата година двигател на растежа беше именно вътрешното потребление, през първото тримесечие на тази година тенденцията се запазва. “Това е добре, защото означава, че хората вярват на икономическата среда и инвестират или потребяват повече и съответно имат нужда от допълнително кредитиране“, посочи Ягодин.