АРТКОНТАКТ – културната програма на Пощенска банка

FacebookTwitterLinkedInEmail

Пощенска банка представи официално своята културна програма

 

АРТКОНТАКТ

Теодосий Спасов, Георги Господинов, артистите от “Сфумато” и Сатиричния театър се включват в ARTCONTACT

27 април 2004 г.

Подпомагане на стойностни културни проекти в музика, образ и текст и същевременно споделянето на емоции от контакта с изкуството – с тази цел в програма ARTCONTACT Пощенска банка събира едни от най-талантливите съвременни български творци. Концерти на големия музикант Теодосий Спасов, нови представления на театър “Сфумато” и Сатиричния театър, национален конкурс “Съвременни търсения в изкуството”, арт-пленер за млади художници в рамките на фестивала “Аполония” и джаз концерти са част от инициативите в програмата.

Името ARTCONTACT е показателно за типа общуване на модерния човек с изкуството – възможността за зареждане с положителни емоции и кратка почивка от ежедневния стрес. “В забързаното ни ежедневие често забравяме малките неща, които носят цвета на живота, а емоциите от контакта с изкуството се борят за своето място сред приоритетите на модерния човек от всички сфери. Ето защо такава програма ще даде възможност на максимален брой хора да се докоснат до духа на модерното българско изкуство и да изживеят емоции, които иначе биха пропуснали”, смятат организаторите на ARTCONTACT.

“Има неща, които си струва да видиш” – с това мото Борислав Моянов, член на борда на директорите и мениджър “Банкиране на дребно” обясни идеята на програмата – нетипична за финансова институция инициатива. “Идеята ни беше не просто да подпомогнем финансово някой музикант или художник, а да обединим в цялостен проект едни от най-добрите образци на българското съвременно изкуство. Така освен създаването на завършен цикъл от стойностни произведения, който има свой собствен живот, жителите на столицата и големите градове ще имат възможност да се срещнат с уникални творчески търсения на едни от най-големите имена в българската музика, драматургия, живопис”, допълва той.

Инициативите в рамките на програма ARTCONTACT ще продължат до края на годината, а амбицията на организаторите е в рамките на тези месеци проектите да привлекат максимален брой зрители.

Символичното начало на програмата беше поставена с наградите “Икар”, връчвани от Съюза на българските артисти, където с награда от името на Пощенска банка беше отличен драматургът Георги Господинов за пиесата си DJ.

Едно от най-интересните събития в рамките на ARTCONTACT ще бъдат концертите на Теодосий Спасов и приятели в Пловдив, София, Варна и Бургас, които се очаква да провокират зрителското внимание в летните месеци.

Безспорен интерес ще предизвикат постановките на театър “Сфумато”. В края на май дългоочакваното откриване, реализирано с финансовата подкрепа на Пощенска банка, ще събере ценители на модерното театрално изкуство с премиерите на постановките в програма “Достоевски”, режисирани от проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев.

Две от постановките в любимия на зрителите Сатиричен театър – “Клетка за сестрички” с режисьор проф. Здравко Митков и една изненада за сезон 2004-2005, ще дадат възможност на софиянци да се насладят на нетипичен хумор в иначе сивото ежедневие, смятат авторите на програмата.

През май ще стартира и Национален конкурс “Съвременни търсения в изкуството”, който се реализира съвместно с Art Media Center INTERSPACE. До края на юни ще се набират идейни проекти, които ще бъдат продуцирани и ще участват в изложба ARTCONTACT през септември.

В рамките на фестивала “Аполония” ще бъде проведен и пленер за студенти от Националната художествена академия, които да завършат дипломните си проекти в къщата на известен български маринист. Пленерът е част от линията на Пощенска банка за подпомагане на младите творци, в рамките на която миналата година в Националната художествена галерия беше организирана изложбата-живопис “Хоризонти в картини” с автори професорите от НХА и техни студенти. В рамките на “Аполония” ще бъдат организирани и два джаз-концерта на открито.

“Вярваме, че в тази програма всеки човек може да намери себе си, да види своето изкуство и да се зареди с положителни емоции”, смятат организаторите от Пощенска банка. Като част от цялостното подпомагане на знамичи инициативи те са отделили средстава за подпомагане и на друга обществено-значима линия – спортната. Пощенска банка ще спонсорира младата олимпийска надежда – европейската шампионка в спринта Ивет Лалова и провеждането на Открития спортен фестивал “Балканите канят за мир”, който ще се проведе в края на май в Албена, информираха още от финансовата институция.

Като част от програма ARTCONTACT Пощенска банка ще продължи и подпомагането на нетрадиционни спортове като спортните танци, в  рамките на които спонсорира различни състезания и турнири и един от най-популярните клубове по спортни танци у нас – “С фрак и лачени обувки”, с хореограф Роза Сисоева.

*   *   *

“Да виждаш – това означава да разбираш и да обичаш, да споделяш, да се обвързваш и да преценяваш, да градиш и да се самоопознаваш по мярката на хората и на света” – Пол Елюар

Има неща, които си струва да видиш.

Да се вгледаш.

Да споделиш.

АРТКОНТАКТ – КУЛТУРНА ПРОГРАМА НА ПОЩЕНСКА БАНКА

РЕЗЮМЕ

Концерт – Теодосий Спасов и приятели.

Участници:  Теодосий Спасов – кавал, Михаил Йосифов – тромпет, Атешан Юсеинов – китара, сас, Венера – вокал, Румен Тосков – пиано, Христо Йоцов – ударни.

05.05.2004 – Пловдив, Драматичен театър, 19 ч.

19.05.2004 – София, Сатиричен театър, 19 ч.

03.06.2004 – Варна, Археологически музей, 19 ч.

04.06.2004 – Бургас, открита сцена , 19 ч.

Сатиричен Театър

Подкрепа за две постановки:

“Клетка за сестрички”,от Жан Поаре,  режисьор проф. Здравко Митков

Постановка – обявяване през септември, режисьор проф. Маргарита Младенова

Театър СФУМАТО

Подкрепа за програма “Достоевски” – автори проф. Маргарита Младенова, проф. Иван Добчев – “Долината на смъртната сянка – Иван”, “Долината на смъртната сянка – Альоша”

Организиране на официалното откриване на новата сграда на театъра.

Национален конкурс – съвременни търсения в изкуството

Съвместно с Art Media Center INTERSPACE

17.05.2004 – 18.06.2004  Организиране и провеждане на национален конкурс за набиране на проекти, да бъдат продуцирани и да участват в изложба между 16.09.2004 -30.09.2004

Изложба ARTCONTACT

16.09.2004 -30.09.2004 – Усвояване на пространствата на алеята пред театър СФУМАТО, зад театър “София” и вътрешните пространства на сградата на театъра.

Куратор: Галина Димитрова, Интерспейс

АРТ Пленер

Фестивал АПОЛОНИЯ

22.08.2004 – 10.09.2004 – организиране на пленер за студенти от Националната художествена академия – дипломанти от специалност “Реставрация”, които да завършат дипломните си проекти в къщата на известния български  маринист Александър Мутафов.

В рамките на Фестивала се планират и два джаз концерта на открито.

Спонсорство на Европейската шампионка в спринта Ивет Лалова

Генерално спонсорство на “Балканите канят за мир” – открит балкански работнически спортен фестивал   – 19 – 23 май, Албена

Спонсорство на клубове за спортни танци