Агенция “Фич” потвърди кредитния прейтинг на Пощенска банка на А-

FacebookTwitterLinkedInEmail

Агенция “Фич” потвърди кредитния рейтинг на Пощенска банка на А-

16 октомври 2008 г. , София

Международната рейтингова кредитна агенция “Фич” (Fitch Ratings) потвърди кредитния рейтинг на Пощенска банка на A-. Така Пощенска банка продължава да има най-високата оценка, присъждана от агенцията на българска банка, благодарение на финансовата си стабилност, добре развитата си клонова мрежа в страната и стабилните международни позиции на мажоритарния си акционер. По останалите рейтинги оценката на финансовата институция също се запазва непроменена, като перспективата остава негативна, коефициентът за краткосрочните задължения се запазва на F2, а индивидуалният рейтинг на банката продължава да е “C/D”. Перспективата по рейтинга на Пощенска банка беше променена на негативна през февруари 2008 г. в синхрон със занижената перспектива на България през същия месец.

При присъждането на актуалния кредитен рейтинг на Пощенска банка, оценителите от “Фич” са отчели факта, че освен стабилните си показатели банката може да разчита и на силната подкрепа от страна на мажоритарния си собственик EFG Eurobank Ergasias, който продължава да поддържа досегашния си кредитен рейтинг “А” със стабилна перспектива. Според експертите от международната рейтингова агенция, принадлежността на Пощенска банка към международната група е допълнителна гаранция за финансовата й стабилност.

Пощенска бан

ка, с юридическо име

“Юробанк И Еф Джи България” АД

, е член на

Юробанк И Еф Джи Груп

.

Юробанк И Еф Джи Груп

е европейска банкова организация с активи, възлизащи на общо 77.3 милиарда евро, и над 24 000 служители, която предлага своите продукти и услуги в мрежата си от над 1 700 локации и чрез алтернативни дистрибуционни канали.

В Югоизточна и Централна Европа (Нова Европа) групата присъствa в Гърция, България, Румъния, Сърбия, Полша, Турция, Украйна и Кипър. До момента групата е инвестирала над 2 милиарда евро в страните от Нова Европа.

Юробанк И Еф Джи е част от Юробанк И Еф Джи Груп – третата по големина банкова група, базирана в Швейцария. По обем на пазарна капитализация Юробанк И Еф Джи е сред водещите компании, регистрирани на гръцката фондова борса, и има над 210 000 акционери.