Ясни са победителите в конкурса “Силен старт с Пощенска банка”

FacebookTwitterLinkedInEmail

 

Ясни са победителите в конкурса “Силен старт с Пощенска банка”

Близо 2000 ученици от средните училища се съревноваваха за 50-те стипендии от по 1000 лв.

 

30 януари 2011, София

Вече са известни имената на победителите в програмата “Силен старт”, които Пощенска банка ще награди с 50 еднократни стипендии  по 1000 лв. Журито, съставено от представители на неправителствените организации, партньори на програмата – Български дарителски форум, фондация “Пайдея”, Национална мрежа за децата и Асоциация “Родители”, на медиите – Дарик радио и БНТ, както и на Пощенска банка оцени близо 2000 ученика, изпратили своите есета с предложения за реформи в средното образование. Отличени са средношколци от 26 града в страната. Сред победителите най-много са учениците от София с 8 спечелили есета, Пловдив, Русе и Ямбол с по 4 и Видин и Казанлък с по 3 отличени предложения. Наградени има и от Белово, Карнобат, Исперих, Попово, Разград, Силистра, Харманли, Смолян и други градове. 

Най-оспорвана беше класацията в 9-ти, 11-ти и 12-ти клас. Стипендиите ще бъдат връчени на учениците на специална церемония, организирана през м. февруари. Имената на победителите ще бъдат обявени  на 31 януари 2011 г. на страницата на програмата
www.silenstart.bg
. Отличените есета ще бъдат събрани в специална книга и предоставени на Министерството на образованието младежта  и науката.

 

Работите бяха оценявани анонимно от журито като най-важните критерии бяха наличието на добра структура и аргументация, ясно описани проблем и решение, приложимост и оригиналност на идеята. Внимание бе обърнато също и на правописа на средношколците. 

“Идеите се повтарят, сякаш са преписвани. Това на пръв поглед шокира, но всъщност е съвсем закономерно – идеите за промяна са така еднакви, както еднакви са и проблемите, които мъчат децата. И ако някой действително се интересува от тези проблеми, то те са описани с кристална яснота и единомислие”, коментира своето впечатление от есетата журналистът Пролет Велкова.

“Може би пътят към изгонването на скуката от училище е да въвлечем децата, да очакваме от тях да дават идеи, които заедно с тях да реализираме или дори да ги оставим те да ги реализират с мъничко помощ от наша страна. Така определено няма да им е скучно”,  сподели Михаил Стефанов от Национална мрежа на децата.

“Успешната формула за мотивация на днешните ученици, която видяхме формулирана и в есетата им е да се осигури възможност на децата да видят и пипнат на практика нещата, за които слушат в уроците, да ги почувстват и така ще могат да осмислят материала. Учениците търсят по-близко общуване с учителите си и искат да им бъдат поставяни по-творчески задачи, които да развиват творческото им мислене”, отбеляза своите наблюдения и Красимира Величкова от Българския дарителски форум.

“Когато стартирахме програмата преди 6 години, нашата цел бе да насърчим амбициозните  млади хора и да им покажем, че трудът се възнаграждава.  Щастливи сме, че с новия формат на програмата правим за тях много повече – даваме им възможност да участват в реформите на днешното образование, като открито споделят кои са неговите проблеми и как те могат да бъдат решени.” отбеляза и доц. Емилия Миланова, председател на съвета на директорите на Пощенска банка и член на журито.

В шестото издание на програмата “Силен старт с Пощенска банка” се включиха ученици от осми до дванадесети клас в гимназиите и специализираните средни училища от 164 града на България. Най-активните средношколци бяха тези в 11-ти и 12-ти клас – общо с 823 есета, разделени почти поравно. Необходимото условие беше кандидатите да предложат иновативни идеи за промени в средното образование в страната и да са с успех от предходната година не по-нисък от 5,00.

Програма “Силен старт с Пощенска банка”

се провежда от 2005 г. под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката. Инициативата е израз на убеждението на Пощенска банка, че знанията, дисциплината и ученолюбието са предпоставки за успешна личностна и професионална реализация в съвременното общество. През последните 5 години програмата отличи най-изявените осмокласници от специализираните езикови гимназии и специализираните паралелки в СОУ. Новите стипендианти  са избрани сред учениците от 8 до 12 клас в училищата в цяла България след оценка на изпратените от тях предложения за развитие на средното образование в страната. Отличените 50 ученика ще получат от Пощенска банка еднократни стипендии в размер на 1000 лв. и почетна грамота. С това стипендиантите в програма “Силен старт” стават общо 766, а общият награден фонд, инвестиран от финансовата институция до момента е 376 250 лева.

 

Пощенска банка

, с правно име “Юробанк И Еф Джи България” АД, е член на Юробанк И Еф Джи Груп.

Юробанк И Еф Джи Груп

е европейска банкова организация с 86,5 млрд. евро активи. Групата има над 22 500 служители и предлага банкови услуги в 10 страни чрез мрежата си от 1 600 локации.

Юробанк И Еф Джи е втората по големина банка в Гърция и присъства в Европа с операции в Гърция, България, Сърбия, Румъния, Турция, Полша, Украйна, Великобритания, Люксембург и Кипър. Юробанк И Еф Джи е част от И Еф Джи Груп, една от най-големите международни банкови групи с присъствие в 40 страни.

Повече информация за Юробанк И Еф Джи можете да намерите на
www.eurobank.gr
.