Частни международни инвеститори увеличиха акционерното си участие в Юробанк

FacebookTwitterLinkedInEmail

7 декември 2015 г.

Юробанк, европейска банкова група, част от която е и българската Пощенска банка, през миналата седмица обяви увеличение на акционерния си капитал, осигурено от частни и суверенни инвеститори, както и от международни финансови институции. Увеличението на капитала беше презаписано, като привлече впечатляващите 2,5 милиарда евро, от които 2,039 милиарда евро бяха одобрени, което демонстрира важен вот на доверие в развитието й.

“Акционерната база на нашата банка придоби повече дълбочина и още по-високо качество чрез участието на нови, силни и дългосрочни инвеститори. На българския пазар ще продължим да бъдем водеща банка в оказването на подкрепа на клиентите ни и на икономиката”, коментира г-жа Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка.

“Феърфакс”, основният акционер в банката, увеличи дяловото си участие на 17% от 12.5% преди увеличаването на капитала.

Уилбър Рос запази дела си, а четирите основни акционери ще държат около 35% от капитала на Юробанк след увеличението. В същото време, основните акционери ще продължат подкрепата си към дейността на банката, като участват в Съвета на директорите.

Големи международни институционални инвеститори (като “Хайфийлдс”, “Брукфийлд”) изразиха доверие в Юробанк и направиха дългосрочни инвестиции, както и суверенните фондове на Норвегия и Абу Даби.

В допълнение, много значими международни институции с огромен опит – като Европейската банка за възстановяване и развитие и Международният валутен фонд, участваха в увеличението на капитала на Юробанк, като отправиха ясно послание за високо доверие в банковата група.

След успешното увеличение на капитала, над 95% от Юробанк е притежавана от частни инвеститори. Впечатляващият инвеститорски интерес демонстрира вярата в бъдещите перспективи на банката, в бизнес плана, представен на инвеститорите от ръководството й и в способността й да постигне стабилно увеличаваща се рентабилност.