Ученици гонят скуката от училище

FacebookTwitterLinkedInEmail

Ученици гонят скуката от училище

Стипендии за 50 000 лв. ще получат учениците с най-добри идеи за развитие на средното образование в тазгодишното издание на “Силен старт с Пощенска банка”

21 октомври 2010 г., София

Anthony Hassiotis i min. Sergey Ignatov.JPG

Започна шестото издание на програмата за подкрепа на средното образование “Силен старт с Пощенска банка”. Под надслов “Изгони скуката от училище” програмата стартира в нов формат, с който провокира активното участие на учениците в средните училище да дадат своите предложения за развитието на средното образование у нас. Най-добрите идеи ще бъдат наградени с еднократна стипендия в размер на 1000 лв., като общият награден фонд възлиза на 50 000 лв. Програмата се провежда в партньорство с Български дарителски форум, фондация “Пайдея”, Национална мрежа за децата и Асоциация “Родители” и под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката.

Стартът на инициативата беше обявен на пресконференция в 51 СОУ “Елисавета Багряна” от проф. Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката, Антъни Хасиотис, главен изпълнителен директор на Пощенска банка, Красимира Величкова, изпълнителен директор на “Български дарителски форум”, и Мария Донкова, програмен директор на фондация “Пайдея”.

В тазгодишното издание на “Силен старт” могат да участват всички ученици от 8 до 12 клас от страната, чиито успех от предходната година е не по-малко от 5,00. За целта те трябва да напишат и изпратят есе на тема “Изгони скуката от училище” до 21 ноември 2010 г. чрез регистрация на Интернет страницата на програмата
www.silenstart.bg
. Учениците ще се състезават с връстниците си от съответния випуск, като от всеки випуск ще има 10 наградени есета. Най-добрите есета ще бъдат предоставени на МОМН.

Журито, което ще оцени и избере най-добрите работи на учениците, включва представители на партньорските организации, които работят в сферата на средното образование и младежите, на медиите, представени от Пролет Велкова от Дарик радио и Робeрт Ковачев от Българска национална телевизия, и на Пощенска банка. Оценителите ще търсят добре структурирано и аргументирано есе с описание и решение на проблем,  приложимост и оригиналност на идеята, както и отличен правопис и пунктуация.

“Всички ни събира една обща цел – ефективна образователна система, в която се обучават и създават бъдещите лидери на България. За да помогнем в реализацията на тази цел, от 6 години Пощенска банка успешно си сътрудничи с Министерството на образованието, младежта и науката и за този период сме наградили 716 ученика със стипендии за над 326 000 лв.  Тази година разширяваме обхвата на програмата и работим заедно с още 4 партньори от  неправителствения сектор, за да направим програмата по-пълноценна и да дадем думата на младите”, каза Антъни Хасиотис, главен изпълнителен директор на Пощенска банка.

 

Програма “Силен старт с Пощенска банка” се провежда от 2005 г. под патронажа на министерството на образованието, младежта и науката. Инициативата е израз на убеждението на Пощенска банка, че знанията, дисциплината и ученолюбието са предпоставки за успешна личностна и професионална реализация в съвременното общество. През последните 5 години програмата отличи най-изявените осмокласници от специализираните езикови гимназии и специализираните паралелки в СОУ. Новите стипендианти ще бъдат избрани сред учениците от 8 до 12 клас в училищата в цяла България след оценка на изпратените от тях предложения за развитие на средното образование в страната. Отличените 50 ученика ще получат от Пощенска банка еднократни стипендии в размер на 1000 лв. и почетна грамота.

Пощенска банка

, с правно име “Юробанк И Еф Джи България” АД, е член на Юробанк И Еф Джи Груп.

Юробанк И Еф Джи Груп

е европейска банкова организация с 86,9 млрд. евро активи и над 23 000 служители, която предлага своите продукти и услуги в над 1 600 свои локации и чрез алтернативни дистрибуционни канали. В Европа групата присъства в Гърция, България, Сърбия, Румъния, Турция, Полша, Украйна, Великобритания, Люксембург и Кипър. Юробанк И Еф Джи Груп е част от И Еф Джи Груп, една от най-големите международни банкови групи с присъствие в 40 страни.