С 21% са се увеличили исканията за ипотечни кредити в Пощенска банка през 2021 година

FacebookTwitterLinkedInEmail

Имотният пазар ще продължи да се развива с балансирано темпо, прогнозира Румен Радушев, мениджър сектор “Банкиране на дребно“ по време на Residential forum 2022

 

 

“Анализът на Пощенска банка за развитието на имотния пазар потвърждава възходящите тенденции в сектора и очакванията за ръст в кредитирането“, заяви Румен Радушев, мениджър сектор “Банкиране на дребно“ по време на участието си в Residential forum 2022. Той се включи в панелна дискусия на тема “Пазар на жилища 2022 – очаквания, прогнози, рискове и възможности“. Радушев цитира данни, които показват, че пазарът расте уверено през последните три години, като тази тенденция продължава със същото темпо и през настоящата година. По думите му “расте не само броят на заявленията за кредити, но и средната стойност на исканите ипотечни заеми, като за миналата година тя достига рекордното ниво от 82 000 евро“. Той подчерта, че Пощенска банка има дял от 17% в ипотечното кредитиране, което я прави категоричен лидер на пазара с имоти.

 

Радушев очерта и основните тенденции, които се наблюдават в поведението на купувачите и  посочи, че те вече се включват с много по-голямо самоучастие при покупката на имот, като за Пощенска банка средните стойности на този показател са 35%. По думите му клиентите трайно са се ориентирали към по-големи жилища, все по-малък е интересът към панелните апартаменти, както и към имотите в строеж. Ключови фактори при избора на бъдещо жилище са локацията и добрата инфраструктура, както и устойчивите енергийни решения, стана ясно още по време на дискусията. Анализът на Пощенска банка показва още, че в профила на основния купувач влизат хора с високи и стабилни доходи, а данните сочат, че това са предимно заетите в търговията, държавната администрация и ИТ сектора.

 

Румен Радушев прогнозира, че имотният пазар ще продължи да расте, като предстои балансиране на цените в сектора. В подкрепа на тезата за предсказуемост в очаквано развитие на процесите в бранша се изказа и Никола Стоянов, началник отдел “Проектно финансиране и международни клиенти“ на Пощенска банка, който се включи в панелна дискусия на тема “Реализация на жилищни проекти в предизвикателна среда“ по време на форума. Той посочи, че в банката няма спад на интереса към кредитирането на проекти в имотния сектор и обясни, че благодарение на големия си опит в сферата и изграденото доверие, Пощенска банка успешно финансира проектите на своите клиенти, предоставяйки им гъвкави решения, които са съобразени с конкретните казуси, нужди и очаквания.

 

По време на дискусията беше споделено мнението, че настоящият инфлационен натиск върху цените ще има балансиращ ефект върху сектора и основните играчи в него. Голяма част от участниците застанаха на позицията, че акумулираното повишение трябва да бъде адекватно и солидарно поето от основните партньори в схемата, така че да не бъде потърпевш крайният клиент. Един от съветите, които бяха отправени към купувачите, е винаги да се интересуват как инвеститорът ще финансира предстоящия проект и да бъдат внимателни, ако зад него не стои банка или собствен капитал. Никола Стоянов посочи, че участието на банките в случая трябва да бъде възприемано като гаранция за осъществяването на проекта и да даде на потребителите още един сигнал за сигурност на инвестицията.