С партньорството на Пощенска банка се проведе петото издание на фестивала за камерна музика “Неотъпкана пътека“

FacebookTwitterLinkedInEmail

 
Пощенска банка бе основен партньор на петото издание на фестивала за камерна музика “Неотъпкана пътека“, което се проведе в Гоце Делчев. Дом на събитието отново е родопското село Ковачевица, което посрещна стотици гости от страната и чужбина. Тази година фестивалът завърши в Епископската базилика в Пловдив.

Любителите на музикалното изкуство имаха възможността да се насладят на камерни шедьоври от Брамс, Шонберг и Дохнани, както и по-рядко изпълнявани творби за разнообразни ансамбли и певци от Бърнстейн, Бацевич и Монгoмъри. На фестивала беше представена световната премиера на нова камерна творба за клавирен квинтет от Добринка Табакова, специална поръчка по случай юбилея на музикалното събитие.

За първи път в България гостуваха световноизвестните музиканти Рандъл Скарлата, баритон (САЩ) и Макс Бейли, виола (Великобритания). Към екипа с вече познатите от предишни издания музиканти се включиха и Дора Димитрова, цигулка (САЩ/България) и Вяра Шуперлиева, пиано (България/Австрия).
 
Организаторите разшириха основно програмата за това издание. В Ковачевица гостуваха трима млади български композитори – Лора Ал Ахмад, Светлин Христов и Петър Керкелов, които написаха нови камерни творби за музикантите на фестивала. Образователната програма “Пеещи сърца” за деца от региона и тази година се радваше на голям интерес.

Мисията на фондация “Неотъпкана пътека“ е да подкрепя и насърчава любовта към класическата камерна музика, да вдъхновява дарителството и доброволчеството, както и да организира програми и инициативи, сред които концерти, образователни проекти и мултидисциплинарни артистични сътрудничества.
 
Основна цел е и развитието и разширяването на летния фестивал за камерна музика “Неотъпкана пътека“ в с. Ковачевица и в гр. Гоце Делчев, предоставяйки постоянен форум за творчество и връзка с българската публика на световноизвестни класически музиканти от България и чужбина – на място, където класическа музика рядко се изпълнява на живо.

Подкрепата на Пощенска банка и партньорството с основаната от пианистката Лора Чекоратова през 2017 г. фондация, са продължение на инвестициите в устойчивото развитие и социално отговорна политика на водещата финансова институция. Пощенска банка активно подпомага проекти в някои от основните сфери на обществения живот като образование, култура, спорт и грижа за околната среда.