Силен старт с Пощенска банка

FacebookTwitterLinkedInEmail

Програмата за подкрепа на средното образование “Силен старт с Пощенска банка” се провежда от 2005 г. под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката. Целта на проекта е посредством сътрудничество на бизнеса, неправителствения сектор, държавните институции и медиите да даде възможност на младите хора да изразят своето мнение по социалнозначими теми като образованието и проблемите в съвременното общество. Чрез “Силен старт” Пощенска банка цели да поощри бъдещите лидери на страната и да популяризира идеите им с всички заинтересовани страни. От старта на програмата до днес общо 816 ученици са получили стипендии от Пощенска банка на обща стойност 426 250 лв.

През 2010 г. програмата промени своя регламент и дава възможност за участие на всички гимназиални ученици с успех от предходната учебна година най-малко 5,00. За да се включат, учениците трябва да напишат есе по предварително зададена тема и да се регистрират на сайта на програмата.

Проектът е носител на множество награди, една от които е отличието “Най-добра дарителска програма” за 2011 г. в престижния конкурс “Най-голям корпоративен дарител” на Българския дарителски форум.

Silen start_small_350

Седмото издание на “Силен старт” прикани учениците да вземат участие в дебата за бъдещето на България, като изразят мнението си по актуални социални проблеми чрез есе на тема “Моят силен старт за България започва с…”. Целта на инициативата бе да бъдат откроени двайсетте най-важни неща, които трябва да се случат в страната ни, за да стане тя по-привлекателна за младото поколение. Инициативата завърши със създаването на първата Младежка пътна карта за развитие на България, която ще съдържа предложения за силен старт за страната, обобщени в 20 стъпки, и бе връчена на представители на управленската власт.

Deputy Minister of Education Damyanova and ACHassiotis give the start to High Start2011_small

Специално подбрано жури с представители на няколко неправителствени организации и медии селектира 50 есета, чиито автори получиха еднократни стипендии от по 1000 лв., от общия награден фонд в размер на 50 000 лева. Стипендиите са разпределени в 5 квоти по 10 за всеки випуск с цел обективност.

“Силен старт с Пощенска банка” се провежда под патронажа на МОНМ и в партньорство с Българския дарителски форум, фондация “Пайдея”, асоциация “Родители” и Националната мрежа за децата.

С медийната подкрепа на Vesti.bg и списание “Мениджър”.