Северните и западните райони на София стават все по-атрактивни за закупуване на имот

FacebookTwitterLinkedInEmail

Все повече хора търсят жилища в северните и западните райони на София, отчетоха експерти на бизнес закуска на Пощенска банка и Imoti.net, която се проведе на 4 декември в столицата. Участниците споделиха мнение, че ръстът на цените на имотите през 2019 г. се забавя и стойността им остава близка до нивата от 2018 г. Ваканционните имоти стават по-дoстъпни и там купувачите са преобладаващо българи.
 
Проучване на Пощенска банка показва, 55% от хората, които нямат собствено жилище плануват да закупят такова. През 2019 г. търсенето на ипотечни кредити е нараснало с 44% спрямо предходната година. При финансирането банката отчита 7,53% ръст на средната цена на жилищата в София, като най-често кредит се взема за купуване на 3-стайни апартаменти над 90 квадратни метра. Средният размер на кредита само за година се е покачил с 10%. Най-често заем за жилище теглят хора между 30- и 40-годишна възраст с доходи между 1000 и 2000 лева и със самоучастие – средно 15% от цената на сделката. Банката съответно е покривала средно 85% от цената на имота. 50% от отпуснатите кредити са с София, а 75% в големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас.
 
“През деветмесечието на годината най-търсени в София са били тристайните жилища. Средният размер на търсения ипотечен кредит е нараснал с 10%”, посочи Николай Лазаров, началник управление “Продажби и индивидуално банкиране” в Пощенска банка.
 
“Някои клиенти се насочват към по-крайни квартали, защото инфраструктурата в част от най-желаните райони не е привлекателна”, заяви Добромир Ганев, председател на Национално сдружение “Недвижими имоти”.
 
От своя страна зам.-кметът на “Нови Искър” Златко Златев заяви, че в управлявания от него район масово се търсят жилища под наем. Кметът на район “Кремиковци” Лилия Донкова подчерта, че спокойствието е главната причина хората да избират жилище в по-краен квартал.
 
“Жилища с цена до 1000 евро кв.м. са доста приемливи за клиентите. Сделките с имоти се увеличават, защото доходите на хората нарастват, а лихвите по кредитите са ниски”, отчетоха още участници в срещата.

 

postbank_KYO_2685
 
postbank_KYO_2696
 
postbank_KYO_2700
 
postbank_KYO_2895