Ръст на продажбите на имоти в Пловдив и региона отчетоха експерти по време на онлайн дискусия

FacebookTwitterLinkedInEmail

Основните купувачи са млади хора със стабилни доходи, търсещи тристайни апартаменти или къщи около града.

 

29% ръст на ипотечното кредитиране в Пловдив и региона отчитат експертите на Пощенска банка за първите 9 месеца на годината – това съобщи Даниела Иванова, началник отдел “Ключови партньорства и пейрол бизнес” в Пощенска банка. Тя се включи във виртуална дискусия за предизвикателствата пред имотния пазар в Пловдив и Стара Загора, организирана от водещия сайт за обяви на недвижими имоти Imoti.net.
 
По време на дискусията Даниела Иванова съобщи интересни данни за динамиката на имотните сделки в Пловдив, като подчерта, че над 50% от инвестициите са в ново строителство, а тенденцията за търсене на извънградски имоти е все по-осезаема. Тя обобщи профила на активните купувачи, които по думите й са млади хора, със стабилни доходи, които търсят предимно тристайни апартаменти, за да задоволят нуждите на семейството.
 
“След коронавирусната криза на пазара излязоха клиенти със събрани средства, които искаха да ги вложат в имоти. Затова забелязваме дори увеличаване на процента на самоучастие по сделките. Имаме и клиенти, които сме финансирали в близкото минало, желаещи да купят още един имот със свободно помещение за работа или учене, като се набляга на жилища с тераси и къщи с дворове в близката периферия на градовете”, отбеляза Даниела Иванова. По думите й расте и средният размер на кредита, което показва, че клиентите се ориентират към по-големи и по-скъпи имоти.
 
От анализа на поведението на купувачите стана ясно, че в момента решенията за покупка на жилище се взимат много по-бързо, защото пазарът се движи от клиенти, които са много мотивирани и активни. Едно от обясненията на експертите за тази динамика е наличието на евтин финансов ресурс, предоставян от банките. Даниела Иванова също подчерта, че лихвите по жилищните кредити са на исторически ниски нива и това е допълнителен стимул за купувачите. Тя припомни, че клиентите на Пощенска банка могат да се възползват от разнообразни варианти, съобразени с техните финансови възможности – опцията Флекси например позволява пропускане на една вноска годишно или намаляване наполовина на до шест вноски по избор два пъти в годината. Изключително удобен за клиентите е и спестовният жилищен кредит, чрез който те сами намаляват плащанията си, тъй като се олихвява само разликата между кредита и спестяванията им. Другата уникална за пазара опция е Супер жилищния кредит с фиксирана лихва за 30 години, което гарантира спокойствие и предвидимост за клиентите.
 
За разлика от Пловдив, пазарът в Стара Загора се развива с по-бавни темпове, въпреки че става въпрос за регион с традиционно високи доходи на населението. Търсенето на извънградски имоти е тенденция и за старозагорци, но по-голяма част от сделките са инвестиции в по-старо строителство.
 
Дискусията е част от мисията на “Годишните награди на Imoti.net”, която насърчава добрите практики в сектора. Това е единственият форум, на който се оценяват постиженията, коректността и добрата репутация на компании и експерти в сектор недвижими имоти. Поредицата от събития се осъществява с подкрепата на Пощенска банка – генерален спонсор на инициативата.

 

PB_FB post_kolaj_Imoti.net_3