Проведе се форум EXPO Moite Pari, посветен на дигиталната трансформация на финансовите продукти

FacebookTwitterLinkedInEmail

За 4-а поредна година се състоя едно от най-големите събития за лични финанси EXPO Moite Pari. Тази година събитието беше проведено под мотото “Дигитализирай твоите финанси“. Във форума участваха водещи финансови експерти и лектори, които дискутираха дигиталната трансформация във финансовите продукти и услуги, какви са възможностите за спестявания и инвестиции, тенденциите и новостите при инвестирането в недвижими имоти.
 
В панелна дискусия, посветена на имотите и жилищното кредитиране, се включи Радослава Луканова, ръководител отдел “Специализирани центрове за продажби“ в Пощенска банка. Пред гостите тя представи водещите тенденции в търсенето и финансиране на имоти. По време на презентацията си тя изтъкна, че според последни проучвания инвестицията в жилище продължава да бъде предпочитана и отбелязва засилен интерес.
 
“Налице е ръст в запитванията за жилищен кредит с 13% през първите осем месеца на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г., като най-активно продължава да е търсенето на жилища в София, Варна и Пловдив, които формират около 80% от новите заявления за ипотечен кредит в банката“, посочи пред участниците Радослава Луканова. Тя отбеляза, че също така се наблюдава увеличение с 11% и в средния размер на кредита, като същият достига до 72 300 евро.
 
Според нея, 28.6 % от клиентите търсят ипотечен кредит, за да могат да се преместят в по хубаво и по голямо жилище. Осигуряването на наследствен имот за децата е другият голям мотив, посочен от 28.4%. Над 19 % от анкетираните споделят, че причината да изтеглят кредит е закупуването на собствено жилище, а сред другите водещи мотиви на четвърто и пето място са посочени съответно инвестиция (16.8%) и рефинансиране на жилищен кредит или обединение на задължения (7.1%). Радослава Луканова отбеляза, че в изминаващата година интересът към по-просторни жилища се е засили, като това се дължи, според нея, и на ситуацията в момента и налагащият се отдалечен достъп на работа, т.нар. “хоум офис“.
 
Тя заяви, че според резултатите от голямо проучване, направено по поръчка на Пощенска банка, сред факторите, влияещи при избора на кредитор над 20% от кандидатстващите за ипотечен кредит клиенти посочват, че биха се доверили на голяма и стабилна финансова институция. Качествена консултация, висока експертиза и бързина в отговора по искането за финансиране са основни причини за избор на банка при почти една трета от клиентите.
 
В последвалата дискусия с участници и гости на събитието, Радослава Луканова посочи, че за да удовлетвори все по-засилващия се интерес към ипотечно кредитиране, Пощенска банка съвсем скоро предстои да открие първия си Онлайн Център за жилищно кредитиране, с който въвежда нов модел за дигитално, бързо и удобно клиентско обслужване. “С иновативната услуга банката предлага на своите клиенти дистанционен процес за финансиране на техния нов дом, обединявайки дигитални технологии и банкиране, за да създадем ново модерно ипотечно кредитиране“, допълни още тя.

 

IMG_20201113_123309769

 

IMG_20201113_125115332