Европейската седмица за превенция и осведоменост за заплахите от киберпрестъпления с финансов характер

FacebookTwitterLinkedInEmail

Пощенска банка подкрепя инициативата за информиране на потребителите за опасността от киберпрестъпления, която се провежда в България съвместно с ГДБОП, прокуратурата и Асоциацията на банките в България. Тя е част от Европейската седмица (21-27 ноември 2016 г.), посветена на превенцията и осведомеността по отношение на “финансовите мулета” и се отбелязва едновременно в 15 държави по света.

Целите на кибер престъпниците са предимно студенти, безработни и хора в затруднено положение, които са склонни да приемат предложение за бързо изкарване на лесни пари. Затова бъдете внимателни, когато преглеждате обяви за работа. Ако забележите, че са допуснати много правописни или граматически грешки, не са посочени ясни задължения за позицията или вместо фирмен имейл е предоставен мейл, регистриран в abv, Gmail, Yahoo!, Hotmail и др., тогава проверете дали фирмата е легална, преди да изпратите своето CV с лични данни.

Ако бивате подканвани да трансферирате незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки с уговорката, че ще получавате определена комисиона, то тогава най-вероятно ще станете съучастник в схема за киберпрестъпления. А дори да не осъзнавате, че подобни действия са нелегални, това не ви оневинява пред закона.

Бъдете информирани, не давайте банковите си сметки на непознати хора. Посетете сайта www.cybercrime.bg, където ще получите пълна информация за последствията и схемите на киберпрестъпността, както и как трябва да реагирате и към кого да се обърнете, ако имате съмнение, че сте или ще станете жертва на такова.