Пощенска банка участва в Клуб Инвестор “Предприемачи на бъдещето”

FacebookTwitterLinkedInEmail

Румяна Иванова, началник управление “Банкиране малък бизнес” в Пощенска банка беше гост лектор в панелната дискусия “Как една компания пораства?”, част от престижния форум, организиран от Инвестор.бг. “Приоритет за нас са срещите с български предприемачи, които искат да реализират идеите си. За нас е важно предприемачът да е адаптивен, да анализира средата и да е наясно как потребителите ще посрещнат бизнес модела, който е избрал. Пощенска банка работи с фирми, които са започнали бизнеса си едва преди една, две години, но вече излизат на международните пазари, където имат клиенти. Работим активно и с гаранционни схеми за финансиране, което ни дава повече гъвкавост при предоставяне на кредити за бизнес клиенти, като оставаме фокусирани и анализираме индивидуалния профил на фирмата, за да предложим най-добрите за съответния бизнес финансови решения.“, посочи тя. Кои са най-важните качества за един успешен предприемач,  за новите бизнес модели, за социалното предприемачество и приемственост в бизнеса, може да чуете във видеото.

“В Европа нараства частният капитал, но в Централна и Източна Европа има спад. Влияние има Brexit, защото Великобритания беше страната с най-голям брутен вътрешен продукт (БВП) от частен капитал, а сега е задмината от Дания“, цитира данни от последното проучване на Invest Europe Виктор Манев от Impetus Capital. “В България около 30% е спаднал притокът на частен капитал през 2018 г спрямо 2017 и Гърция ни изпреварва”, допълва той.

Положителната новина според него, е че София излиза на първо място като технологичен хъб в Европа и като място за провеждане на срещи на професионалисти, като по ръст тя е на второ място.

Момчил Василев, управляващ директор на Endeavor Bulgaria обясни, че се наблюдава стремеж от фирмите да надраснат местния пазар. “И това е амбицията ни – да сме селективни и да подберем онези предприемачи, в които има най-голям заряд“, посочи Василев. По думите му в най-ранната фаза е важен предприемачът, затова е важен психологическият анализ, дори не толкова самата компания. “Програмите ни са насочени към тяхното личностно развитие и работим с тях дори, когато продадат бизнеса си или се провалят, но имат амбицията да развиват нов“, каза още Василев.

 

cof

cof