Пощенска банка участва в европейската кампания за борба срещу финансови измами

FacebookTwitterLinkedInEmail

За четвърта поредна година Пощенска банка, като член на Асоциацията на банките в България (АББ), се включва в европейската кампания, посветена на борбата срещу финансовите “мулета”.
 
“Финансово муле” е термин за лице, което прехвърля незаконно придобити финансови средства, получени от трети лица, между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисионна. Извършването на подобна дейност е незаконно и наказуемо, дори и да е извършено при незнание. За набиране на “финансови мулета” се използват различни схеми, например, сайтове за запознанства, чрез които престъпниците се опитват да убедят жертвите си да отворят банкови сметки за изпращане или получаване на средства. Също така, чрез постове в социалните мрежи с примамливи предложения за работа, гарантираща лесно и бързо забогатяване, се цели привличането на вниманието на студенти и млади хора. За да изглежда фалшивата обява автентично, може дори да бъде подправен уеб сайт на реално съществуваща компания. Хората, към които са насочени обявите, най-често са под 35 години, включително непълнолетни, новодошли в страната, безработни, студенти и хора с финансови затруднения.
 
Сред предупредителните знаци, че е възможно въвличане в подобна престъпна схема са неочакван контакт с обещания за лесни пари, също и обяви за работа от чуждестранни компании, търсещи “местни/национални представители”, които да оперират от тяхно име, без обаче в самите обяви да бъдат посочени изисквания за образование или професионален опит. Други знаци са, че подателят използва някоя от безплатните платформи за имейл услуги (АБВ, Gmail, Yahoo! и т.н.) и имейл адресът му не съвпада с името на компанията, от която се представя. Трябва да се обръща внимание и на лошо написани обяви с граматически грешки или ако цялата комуникация и трансакции във връзка с работата се извършват онлайн.
 
Ако някой се съмнява, че може да е въвлечен в схема за пране на пари, трябва да спре да превежда пари незабавно. Необходимо е да уведоми банката си или доставчика на платежни услуги, както и националната полиция. А ако комуникацията е била осъществена чрез социалните мрежи, да докладва профила през платформата.
 
Според статистика на Европол, в 95% от случаите “финансовите мулета” се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити от предходна киберпрестъпна дейност. Между септември и ноември 2019 г. е проведена международна операция на територията на Австрия, Белгия, България, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Гърция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Испания, Швеция, Австралия, Молдова, Норвегия, Швейцария, Обединено Кралство, САЩ и Украйна. По информация на Европол са установени над 3833 “финансови мулета” и 386 лица, които ги набират, от които са били арестувани 228. Идентифицирани са поне 4700 жертви на престъпления. Инициирани са 1025 разследвания, много от които все още не са приключили. Повече от 650 банки, 17 банкови асоциации и други финансови институции са помогнали за докладването на 7520 неправомерни транзакции, в които са използвани “финансови мулета”, предотвратявайки щети за 12.9 млн. евро.
 
Кампанията срещу “финансовите мулета” е част от системните усилия за ограничаване на измамните практики, които Пощенска банка устойчиво подкрепя. Сътрудничеството между държавните органи и частния сектор на европейско ниво е от изключително значение при борбата с този тип измами, тъй като престъпниците често действат трансгранично, смятат от АББ. Информационните кампании целят да подпомогнат интернет потребителите да различат съмнителните и потенциално опасни обяви, с които се набират “мулетата” с обещания за лесни печалби. Повишаването на информираността е едно от основните средства за превенция на този род престъпления.
 
Повече информация за кампанията, както и материали по темата, можете да намерите на https://abanksb.bg/press/abb-kampania-finansovi-muleta-2019/.

 

Postbank_fb_04_12