Пощенска банка участва в благотворителна инициатива за дарение на медицинска апаратура на шест болници

FacebookTwitterLinkedInEmail

Благодарение на средства, събрани от членове на Асоциация на банките в България /АББ/ по-рано през годината, през месец октомври беше доставена медицинска апаратура за недоносени деца. Дарителската кампания, посветена на Деня на детето, беше организирана от АББ и Фондация “Нашите недоносени деца”. Болниците, които получиха транспортен кувьоз, термолегло, инкубатор, камера с ламинарен поток, два перфузора и пулсоксиметър са “МБАЛ – Добрич” АД, МБАЛ “Проф. д-р С.Т. Киркович” АД в Стара Загора, МБАЛ “Пловдив” АД, МБАЛ “Силистра” АД, II-ра САГБАЛ Шейново в София и МБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” АД във Велико Търново.
 
Тази апаратура е от жизнена необходимост за най-малките пациенти на неонатологичните отделения, които се раждат преждевременно и имат нужда от допълнителни медицински грижи и специализирана техника.
 
Лекарите от дарените болнични заведения изказаха голяма благодарност към банките-дарителки, като обясниха, че съвременната апаратура е от изключително значение в ежедневната им борба за съхранението на детския живот. Те демонстрираха работата на някои от съоръженията, които вече помагат в подобряването на здравословното състояние на преждевременно родените бебета и предотвратяването на последващи усложнения. Медиците отбелязаха, че за съжаление, нуждата от подобна техника се увеличава, тъй като се раждат все повече недоносени деца и такива с твърде ниско тегло или други проблеми.
 
“Термолеглото, което получихме от кампанията, е абсолютно необходимо за началната стабилизация на децата, които се нуждаят от лечение, както и при адаптация, след като са били в кувьози. В интензивния сектор на неонатологичната клиника на година се лекуват около 400 деца от целия регион – сливенска, ямболска и старозагорска област и сме изключително благодарни на дарителите, които осигуряват жизненоважна апаратура за нашата работа”, сподели доц. д-р Христо Мумджиев, началник на Клиниката по неонатология на МБАЛ “Проф. Д-р Ст. Киркович” АД в Стара Загора.
 
“В отделението ни постоянно има между 10 и 20 деца в нужда от грижа. Това означава, че голям брой кувьози са необходими непрекъснато и техният брой трябва да е достатъчен, тъй като се сменят на всеки 4 дни, а някои бебенца престояват в тях с месеци. Тези инкубатори имитират средата в майчината утроба и са изключително необходими за всички бебета с нестабилни жизнени функции. Изказваме огромната си благодарност на банките-дарителки на този висок клас кувьоз, който получихме от кампанията и подпомага ежедневната ни работа”, обясни д-р Диана Аргирова, началник Неонатологично отделение на УМБАЛ “Пловдив”.
 
“Перфузорите, които получихме, като дарение от банките, категорично спасяват животи. Тяхната функция е да дозират изключително точно лекарства и хранителни вещества, които при бебетата се изчисляват в микрограм. Животът им зависи от тези машини денонощно, понякога дори за цял месец. Без тази апаратура би било невъзможно и транспортирането с линейка до София на болни деца от други населени места. Преди тази техника да влезе в употреба, се използваха примитивни методи за изчисление на концентрацията на лекарствата. Често пъти се поръчват големи уреди при дарения, но малката техника е не по-маловажна за спасяването на бебетата. Щастливи сме да видим, че не сме сами в тази борба за спасяване на човешки животи”, разказа д-р Донка Узунова, началник “Неонатологично отделение” на ІІ-ра САГБАЛ “Шейново” в София.
 
Банките, които се включиха в кампанията са Пощенска банка, както и “Алианц Банк България” АД, “Банка ДСК” ЕАД, “Българска банка за развитие” АД, “Обединена българска банка” АД, “Прокредит банк /България/” АД, “Райфайзенбанк /България/” ЕАД, “Уникредит Булбанк” АД, “Централна кооперативна банка” АД,  “Инвестбанк” АД, “Първа инвестиционна банка” АД и “Ситибанк Европа” АД, клон България.
 
Членовете на АББ ще продължат и занапред да развиват индивидуални и съвместни благотворителни дейности, предвид осъзнатата им ключова обществена роля и тяхната висока социална отговорност.

 

ABB Bulletin issue 59-page-009
 
ABB Bulletin issue 59-page-011
 
ABB Bulletin issue 59-page-012