Пощенска банка се включи в образователната програма на Finance Academy с лекция на тема “Жилищни кредити – какво задължително трябва да знаем за тях“

FacebookTwitterLinkedInEmail

Николай Лазаров, началник управление “Продажби Индивидуални клиенти“ представи актуалната ситуация и възможности на пазара

 

Процесът на жилищно кредитиране – от идеята за покупка на нов дом до придобиването му, беше представен в детайли от Николай Лазаров, началник управление “Продажби Индивидуални клиенти“ пред участниците в уебинар, организиран от Finance Academy, на която Пощенска банка е дългосрочен стратегически партньор. Николай Лазаров направи подробен анализ на всички важни стъпки, през които трябва да премине клиентът и даде конкретни напътствия и съвети, които биха  помогнали за вземането на най-добрите решения във всеки етап от процеса.

 

По време на лекция Лазаров запозна участниците със спецификите на кредитите с фиксирана и плаваща лихва, обясни в детайли разликите между различните погасителни планове, както и значението на срока на ипотечния заем. Той обясни подробно какви са критериите на банките, когато оценяват профила на клиента преди да отправят конкретната си оферта към него. Специално внимание беше обърнато на начина, по който се формират лихвите, като стана ясно, че са важни не само конкретните цифри, но и от начина, по който те са се движили през годините. Николай Лазаров посъветва участниците да следват правилото, че “дълговете не трябва да надвишават 30% от доходите“, когато оценяват финансовите си възможности преди да направят една толкова сериозна инвестиция.

 

Една от основните му препоръки към участниците в уебинара беше да действат и мислят консервативно. “Нещата в живота се променят, никога не разчитайте само на щастливо стечение на обстоятелствата“, коментира Лазаров и посочи, че разумният подход изисква индивидуална оценка спрямо множество критерии каквито са размерът на дохода, възрастта на купувача, житейският и професионален етап, в който се намира, процентът на самоучастие, който може да си позволи и др.

 

Темата провокира много разнообразни въпроси от участниците в уебинара, които поискаха да знаят какво ще се случи с ипотечните кредити след приемането на еврото, как би се отразила инфлацията, какви са примерите за добър и лош кредит, как ще се развие пазарът в близък и по-далечен план и др.

 

Цялата лекция можете да проследите тук https://www.youtube.com/watch?v=5da6Egx9HOM