Пощенска банка регистрира засилен интерес към кредитите за селскостопанския бранш

FacebookTwitterLinkedInEmail

Само за месец са отпуснати агро кредити с преференциални условия за 1 000 000 лв.

За по-малко от месец Пощенска банка отпусна кредити в размер на 1 милион лева на българските земеделски фирми по линия на новото споразумение между Пощенска банка и Българската банка за развитие, което беше подписано през април. В рамките на партньорството банката предлага оборотни и инвестиционни кредити при лихвени нива до 5.75% и без такса управление по кредита за селскостопанските производители.

“Една от основните цели на Пощенска банка е да бъде партньор на земеделците в България и по този начин да спомогне за подобрение на бизнес резултатите им. Нашето желание е през 2014 г. да увеличим финансирането и на други основни земеделски сектори като зеленчукопроизводството, овощарството и животновъдството”, заяви Ангел Матеев, началник управление “Банкиране малък бизнес” в Пощенска банка.

Пощенска банка е сред финансовите институции, които традиционно подкрепят българския агро бизнес. 90% от отпуснатите от банката кредити за селското стопанство през 2013 г. са насочени към отрасъла на растениевъдството. 70% от отпуснатите за същия период кредити в селското стопанство са били предназначени за оборотни средства, а останалите 30% за покупка на земя и техника.

Според последната прогноза на Националния статистически институт брутната добавена стойност в селското стопанство през 2013 г. възлиза на 2 858.1 млн. лв., като се наблюдава увеличение на обемите произведена продукция с близо 20%. Това очертава тенденция на увеличаване на обема на произведената селскостопанска продукция въпреки пазарния (ценови) натиск.