Пощенска банка продължава участието си в образователната програма на Finance Academy с тема за инвестициите във взаимни фондове

FacebookTwitterLinkedInEmail

 

Васил Сланчев, ръководител отдел “Частно банкиране и взаимни фондове“ в управление “Капиталови пазари“, представи основните характеристики и ключови предимства на популярните инвестиционни инструменти


 

“Инвестициите във взаимни фондове като възможност за нашите лични финанси“ беше втората тема, с която Пощенска банка се включи в образователната програма на Finance Academy. Васил Сланчев, ръководител отдел “Частно банкиране и взаимни фондове“ в управление “Капиталови пазари“, представи темата за достъпните колективни инвестиционни схеми на специално организиран уебинар, част от стратегическото партньорство между Пощенска банка и образователната институция. Съвместната инициатива на двете организации има за цел да повиши нивото на финансова грамотност с фокус върху устойчивото развитие на предприемаческата екосистема, което е в пряка връзка с икономическия напредък.

 

Взаимните фондове, които представляват колективна инвестиционна форма с акумулиране на средства от голям брой инвеститори, добиват все по-голяма популярност както в регионален, така и в глобален план. Някои от ключовите им характеристики, сред които възможността за икономия от мащаба и богатият набор от типове инвестиционни профили, ги правят предпочитан избор в планирането и управлението на личните или семейните финанси, сподели наблюденията си от развитието на пазара Васил Сланчев. Основните предимства на взаимните фондове са ликвидността, която представлява лесен достъп до инвестираните средства във всеки един момент, диверсификацията, която до голяма степен неутрализира волатилността на финансовите пазари, както и професионалното им управление, направлявано от системен подход на базата задълбочени познания и дългосрочни анализи, допълни той.

 

Лекторът запозна аудиторията с методологията за класифициране на различните типове взаимни фондове, като отговори на въпросите как да научим повече за тях с конкретни примери от богатото портфолио на Пощенска банка. Ключовата информация за инвеститорите, периодичните отчети, както и много друга информация съдържат задължителни атрибути и са поднесени систематизирано поред изискванията на регулаторите, което улеснява потребителите при запознаването с характеристиките на всеки взаимен фонд и ги подпомага да направят информиран избор, стана ясно по време на уебинара.
 

Динамиката в развитието на финансовите пазари в последните няколко години отново демонстрира основните фактори, които водят до по-висока възвръщаемост на нашите вложения, заключи Васил Сланчев. Това са регулярното инвестиране, което неутрализира ефектите от колебанията на пазарите, запазване на инвестициите, диверсификацията, а също и планирането на дългосрочен инвестиционен хоризонт.

 

PB_Finance-Academy_Vasil-Slanchev