Пощенска банка получи най-високото отличие на БФБЛ за партньорството си с УНИЦЕФ

FacebookTwitterLinkedInEmail

Пощенска банка получи голямата награда в най-оспорваната категория “Инвеститор в обществото” в рамките на 12-тите годишни награди за отговорен бизнес на Български форум на бизнес лидерите (БФБЛ). Отличието е за стратегическото партньорство на банката с УНИЦЕФ България “Най-добър старт за всяко дете”, в рамките на което са събрани дарения от над 460 000 лева за година и два месеца.

“За мен е огромна чест и отговорност да приема тази награда от името на целия екип на Пощенска банка и всички наши клиенти и партньори, които подкрепиха каузата ни. Вярвам, че всяко дете заслужава най-доброто начало на своя житейски път. Затова бих определил това стратегическо партньорство като една от най-успешните инвестиции в устойчивото развитие в България”, заяви г-н Димитър Шумаров, главен финансов директор и изпълнителен директор на Пощенска банка, който прие наградата.

Пощенска банка инвестира над 180 000 лева в разработването на платформа за дарения и популяризиране на инициативата. За да направи възможни даренията на каса, банкомат и електронно банкиране, финансовата институция ангажира специалисти от всички ключови звена в подготовката, която продължи повече от 6 месеца. Инвестираните усилия и средства дадоха отлични резултати – само месец след началото на кампанията набраната сума от дарения на клиенти, партньори и служители бе 100 000 лева. Към момента, за година и два месеца, даренията са над 460 000 лева.

“За УНИЦЕФ няма никакво съмнение, че инвестицията в ранното детско развитие е възможно най-добрата инвестиция за развитието и на цялото общество. Ние сме щастливи, че Пощенска банка припознава това като приоритет в своята корпоративна социална отговорност и сме изключително радостни също така, че Българският форум на бизнес лидерите оценява по възможно най-висок начин този техен ангажимент. Наградата идва в момент, когато светът отбеляза 25 г. от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето и това е поредното доказателство, че само заедно, обединени, можем да спазим обещанието си към най-малките – да им дадем възможност за един справедлив, най-добър старт в живота”, каза Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България.

Конкурсът на БФБЛ се провежда за 12-та поредна година и отличава най-добрите социално отговорни практики на компаниите у нас. Журито на наградите, с председател Йорданка Фандъкова, кмет на Столична Община, се състои от утвърдени специалисти от различни области, с цел обективност на оценките. Общо 77 проекта на 55 компании участваха тази година в конкурса, а категорията “Инвеститор в обществото” бе най-оспорвана.

“Най-добър старт за всяко дете” подкрепя развиването на мрежа от Центрове за майчино и детско здраве, които предоставят безплатни домашни посещения от медицински сестри и акушерки на бременни и родители на деца до 3 години, с цел да подпомогнат грижата за децата им. В резултат от кампанията, два Центъра вече работят в областите Шумен и Сливен. За 2014 г. там бяха направени домашни посещения на над 10 000 семейства. Крайната цел е въвеждането на този модел на грижа на национално ниво.

В края на миналата година проектът бе отличен и с най-голямото признание на Български дарителски форум – наградата “Най-добра дарителска програма”.