Пощенска банка очаква още по-добри проекти на бизнеса и общините, които да финансира през 2016 г.

FacebookTwitterLinkedInEmail

26 юли 2016 г.

Провелият се вчера форум “ДА! На българските региони – Кърджали” събра на обща дискусия изпълнителния и главен финансов директор на Пощенска банка Димитър Шумаров, министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, министъра на земеделието Десислава Танева, министъра на туризма Николина Ангелкова, социалния министър Зорница Русинова, зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева, зам.-министъра на образованието Диян Стаматов, представителите на местната власт и много представители на бизнеса.

Акцент на провелата се дискусията в Кърджали бяха развитието на инфраструктурата на област Кърджали, държавната политика в сферата на земеделието, заетостта, въпросът с кадрите, политиките за развитие на регионалната икономика и туризма. На срещата бе подчертано, че финансовите институции заемат основна роля в изграждането на устойчивия икономически ръст в страната, постигане на регионален растеж, привличане на чужди инвестиции и осигуряване на регионална заетост.

“В Пощенска банка управляваме портфейл от 750 млн. лева кредити, предимно предоставени на малки предприятия с 10, 20, 30 работници и оборот обичайно под 1 млн. лева годишно. Всички се вълнуваме от чуждите инвестиции и следенето на тяхната динамика, обвързаността им и с Еврофондовете и помощта от правителството и като че ли забравяме, че в основата на всеки успех стои много работа и малко късмет. Чуждестранните инвестиции са като късмета, може да те споходи, да се забави във времето, но най-важното е собственото усилие, собственият труд. Именно затова трябва да обърнем повече внимание на вътрешните инвестиции. Разбира се, ясно е, че времето за натрупване на вътрешен капитал е дълго и ще продължи още дълги години. Ние като банка участваме в множество проекти, като портфейлът ни за по-големите компании е около 2 млрд. лева, т.е. говорим за около 3 млрд. лева наше финансиране в развитието на страната, в нашата икономика. И от тази гледна точка, дали ще увеличим с още един милиард кредитния си портфейл през следващите години зависи от всички нас – дали има надеждни проекти, дали има разбираемост и, разбира се, дали е осигурена спокойна и предвидима среда за бизнеса”, заяви в своето изказване на форума г-н Димитър Шумаров, изпълнителен и главен финансов директор на Пощенска банка.

Дългосрочен ангажимент на Пощенска банка е да бъде партньор на българския бизнес и на българските общини, като подкрепя развитието им. Във фирмения портфейл на банката присъстват много български компании. В момента те имат възможност да получат най-добрите условия за финансиране, както и много добри възможности за подкрепа чрез съвместните програми на банката с ББР. Пощенска банка предлага конкретно разработени продукти и условия, отговарящи на конкретните нужди на бизнеса. През 2015 г. банката отпусна над 500 милиона лева нови бизнес кредити, а през тази от началото на годината отчита 50% ръст в търсенето им.