Пощенска банка отчита 20% ръст в ипотечното кредитиране за 2020 година, съобщи Даниела Иванова в онлайн дискусия, посветена на имотния пазар

FacebookTwitterLinkedInEmail

Скъпите и качествени имоти са били предпочитани през 2020 година, констатираха  основните играчи на пазара.

 

2020 е поредната година, в която имотният пазар отбелязва ръст – това показват данните на експертите, които взеха участие във виртуална дискусия за състоянието на сектора, организирана от водещия сайт за обяви на недвижими имоти Imoti.net. Даниела Иванова, началник отдел “Ключови партньорства и пейрол бизнес” в Пощенска банка отбеляза, че цифрите са категорични и за банката, която отбелязва ръст от 20% спрямо предходната година. Тя коментира, че през 2020 година е била видима тенденцията клиентите да се ориентират към скъпи и качествени имоти, а като основен профил на купувача очерта млади семейства със стабилни доходи, които търсят жилище с поне 2 спални. Иванова сподели и още едно наблюдение върху предпочитанията на клиентите, а именно – засилен интерес към еднофамилни къщи в комплекси от затворен тип.
 
Анализът на експертите показва, че факторите, които са оказали влияние върху пазара през 2020 година, са били: доходите на населението, банковото финансиране и желанието на клиентите да вложат свободните си средства в стабилна инвестиция, каквато са имотите. Участниците отчетоха засилен интерес от страна на купувачите към новото строителство, като в същото време ситуацията до голяма степен е регулирала цените на имотите и е довела до намаляване на офертите, които са били силно завишени.
 
Даниела Иванова коментира, че другият положителен ефект от ситуацията е бързата дигитализация на услугите в сектора, като посочи, че Пощенска банка е успяла да реагира с предоставяне на адекватен и бързо достъп до финансиране онлайн. Тя посочи, че вече работят новите онлайн центрове за жилищно кредитиране на банката, които осигуряват на клиентите пълен цикъл на обслужване, като изцяло дистанционно те могат да получат консултация, да кандидатстват за кредит и дори да получат предварително одобрение. Тя представи и възможностите, които банката дава чрез най-новата си кредитна програма Сега, която е разработена така че да позволи на клиентите да имат бърз достъп до финансиране, което е изключително важно в една толкова динамична ситуация. Благодарение на програма Сега, те могат да получат предварително одобрение за жилищен кредит до 8 часа, както и пазарна оценка в рамките на един ден.
 
“Финансирането никога не е било по-лесно и никога не е било по-евтино. В момента клиент със средностатистическа заплата от голям град лесно може да си позволи да си купи апартамент“, коментира Иванова и прогнозира, че тенденцията на развитие на пазара ще се запази и през 2021 година.
 
Дискусията е част от мисията на “Годишните награди на Imoti.net”, която насърчава добрите практики в сектора. Това е единственият форум, на който се оценяват постиженията, коректността и добрата репутация на компании и експерти в сектор недвижими имоти. Поредицата от събития се осъществява с подкрепата на Пощенска банка – генерален спонсор на инициативата.

 

PB_FB-post_kolaj_Imoti.net_07.12