Пощенска банка отново е най-добрата банка-попечител за чуждестранни и местни клиенти у нас

FacebookTwitterLinkedInEmail

Банката печели това признание за четвърта поредна година от престижното световно списание Global Custodian

За четвърта поредна година Пощенска банка е определена за най-добрата банка у нас в предоставянето на попечителските услуги на чуждестранни и местни институционални клиенти. Признанието се присъжда в ежегодната класация на най-престижното световно списание в областта на попечителските услуги Global Custodian. Според новата методология на изданието финансовата институция е и единствената банка за България, определена като “outperformer” (над очакванията), което е поредно доказателство за отличното й представяне.

В проучването на изданието за развиващите се пазари през 2013 г. Пощенска банка получава най-високата числова оценка за предлаганите от нея услуги в категория “чуждестранни клиенти” – 6.1. В категория “местни клиенти” банката е на второ място с оценка от 5.99. Пощенска банка е оценена с отличието “best in class” в 13 от общо 13 под-услуги за чуждестранни клиенти и в 7 от общо 12 под-услуги за местни клиенти. Заслугата за това е на специалистите в управление “Капиталови пазари” и отдел “Попечителски услуги” на финансовата институция.

Според редакторите на списанието в случаите, в които за определен пазар само една банка е наградена с приза “outperformer” (над очакванията), това означава, че тя се е превърнала в естествен монополист на него. Пощенска банка е най-голямата банка-депозитар в България по брой обслужвани колективни инвестиционни схеми и единствен представител и оператор на един от най-големите европейски централни депозитари – Clearstream Banking Luxembourg.

1

Класацията на Global Custodian за България

Пощенска банка вече 10 години предлага пълна гама попечителски и депозитарни услуги на местни и чужди институционални клиенти, включително съхранение на клиентски портфейли от ценни книжа и извършване на операции с тях, информационно обслужване и обработване на корпоративни събития, събиране на доходи и извършване на плащания към трети страни, осигуряване спазването на нормативните и други правила, както и отчетна и контролна дейност. Депозитарната функция е една много важна част от дейностите на капиталовия пазар, при която банката се явява в ролята на пазител на активите на инвеститорите и защитник на техните интереси.

Списание Global Custodian (www.GlobalCustodian.com) е специализирано издание, което отразява услуги с ценни книжа на световния пазар. Изданието предлага анализи и коментари на последните новини и събития в сектора и е известно със своите годишни проучвания, които се приемат като бенчмарк за сектора. В началото на април 2014 т. списанието публикува за 25-ти пореден път класация на банките, предоставящи попечителски услуги, базирано на проучване сред клиентите им.