Пощенска банка отново беше генерален партньор на бизнес дискусии, организирани от Imoti.net

FacebookTwitterLinkedInEmail

 

С генералното партньорство на Пощенска банка, за поредна година, се състояха бизнес дискусиите, организирани от водещия сайт за недвижими имоти Imoti.net. Те са част от програмата на “Годишните награди на Imoti.net“, които през 2022 г. се проведоха за седма поредна година и целят да стимулират прозрачното и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите.

 

По време на срещите в различни градове на страната бяха обсъдени актуални теми от сектора, а Даниела Иванова, началник отдел “Ключови партньорства и пейрол бизнес“ в Пощенска банка запозна аудиторията с иновативните дигитални решения в жилищното кредитиране, които банката предлага на своите клиенти.

 

В града на липите темата на събитието беше “За по-добра среда на живот в Стара Загора“. По време на бизнес дискусията Даниела Иванова коментира, че ръстът на усвоените жилищни кредити през 2021 г., спрямо 2020 г., е 31%, а през първото тримесечие на тази година той е 63% в сравнение със същия период на изминалата година. Кредитополучателите в Стара Загора финансират с кредит до 70% от стойността на имота, като това са предимно млади семейства с добри доходи и образование, допълни още тя.

 

Участниците отчетоха, че спрямо останалите градове в България, ръстът на цените на жилищата там е четвърти в страната след София, Пловдив и Варна, според актуални данни от началото на 2022 г. Представители на общината запознаха гостите с плановете за развитието на града и региона.

 

Динамичен пазар с растящи цени на имотите – това накратко характеризира актуалното състояние на пазара на недвижимите имоти от началото на годината в Пловдив и региона. Това стана ясно по време на бизнес дискусията в града, в която се включиха представители на имотния сектор, бизнеса, браншови организации и представители на местната власт.

Даниела Иванова направи анализ на жилищното кредитиране, в който отбеляза, че 75% от кредитополучателите в Пловдив са на възраст до 45 години, а средният им доход през 2021 година се е увеличил с 27%. “Усвоените жилищни кредити през първото тримесечие на тази година са с 36% повече спрямо същия период на изминалата година, като средният размер на кредита е нараснал с 8%. Пловдивчани предпочитат по-големи жилища – с три и повече спални, както и завършен тип имоти“, посочи тя в презентацията си.

 

При засилен интерес премина бизнес дискусията и в Плевен. Близо 20 водещи агенции за недвижими имоти от областния град присъстваха на работната среща, а участниците достигнаха до извода, че повечето българи живеят в малки и пренаселени жилища, което е основен фактор в желанието им да придобиват собствен имот и се очаква тенденцията да продължи и за в бъдеще. Панелистите коментираха още, че интересът към селски имоти е насочен предимно към подходящи парцели за изграждане на фотоволтаици, но не отсъстват и купувачи от страната на къщи за втори дом в околностите до 20 км. разстояние от Плевен.

 

По време на бизнес дискусията Даниела Иванова, представи статистика за жилищното кредитиране в града. Според данни на Пощенска банка 30% от закупуваните с кредит жилища в Плевен са с три или повече спални. Тя сподели, че усвоените жилищни кредити през първото тримесечие на 2022 г. бележат ръст от 26% спрямо същия период на 2021 г. В размера на отпусканите жилищни кредити също се наблюдава увеличение с 19%. Даниела Иванова изрази мнение, че фактът, че средно 64% от размера на пазарната стойност на имота се финансира с кредит, показва, че купувачите в Плевен имат добро самоучастие.

 

 

В дискусията в Бургас представители на имотния бранш и бизнеса очертаха актуалното състояние на пазара на недвижими имоти в града и региона. “Всички анализи на пазара на недвижими имоти сочат, че Бургас е притегателен център за млади български семейства с добри доходи“, акцентира Даниела Иванова по време на бизнес дискусията. Тя уточни, че кредитополучателите са основно семейства до 45 години, чийто доход е нараснал с 33% през изминалата година в сравнение с 2020 г.

Според нея, усвоените жилищни кредити в Бургас през изминалата година, спрямо 2020 г., са 36% повече, а само през първото тримесечие на тази година ръстът, спрямо същия период на 2021 година, е 73%, като с 15% се е увеличил размерът на жилищния кредит.

 

С 40% във Варна и 72% в Балчик са се повишили сделките за ваканционни имоти – това стана ясно по време на бизнес дискусията във Варна. По време на събитието изявени представители от имотния бранш и бизнеса запознаха присъстващите с актуалното състояние на пазара на недвижими имоти в морската столица и региона, като очертаха водещите тенденции. Даниела Иванова обяви, че в началото на 2022 г. за Варна и региона се наблюдава ръст с 46% на жилищните кредити, в сравнение със същия период през 2021 г. Тя посочи, че размерът на жилищния кредит се е увеличил с 18%.

 

По време на срещата в Шумен стана ясно, че през 2021 г. са издадени разрешителни за строеж на 300 хил. кв.м. производствени сгради, а през тази се очаква да бъдат построени 14 нови завода, което ще допринесе за откриването на повече от 1200 нови работни места. Това беше посочено по време на дискусията в града, а участниците изтъкнаха, че от година и половина се забелязва увеличен интерес към селските имоти в района. Купувачите са основно млади хора – до 40 г., които търсят къщи в района до 15 км от града на цени между 25 – 50 хил. евро. Селските имоти в региона се закупуват предимно с налични средства, но за придобиване на жилищни имоти в града се използват ипотечни кредити. Даниела Иванова представи данни, според които Пощенска банка отчита ръст в жилищното кредитиране в Шумен с 23%, а в размера на отпуснатите кредити ръстът е 24%. Купувачите, които финансират с кредит покупката на имот са на възраст до 45 години, а 95% от сделките са за завършени имоти, допълни тя.

 

 

29.06PB_PB_Bisnes_Diskusii_1080x1080_2