Пощенска банка и Mastercard® създадоха “Зелена класна стая“ на Витоша

FacebookTwitterLinkedInEmail

19 юли 2021 г.

 

“Зелена класна стая“ в непосредствена близост до Музея на мечката вече посреща всички посетители на Природен парк “Витоша“. Иновативният амфитеатрален кът за учене и забавление е резултатът от първата фаза на съвместния проект на Пощенска банка, Mastercard и Природен парк “Витоша“. Вторият етап на проекта ще включва изграждането на свързваща алея между “Зелената класна стая“ и местността Дендрариума, за да може туристите да се придвижват безопасно в гората между двата обекта, без да ползват главната пътна артерия.
 

Близо 100 служители от двете компании активно се включиха в довършителните дейности на проекта. Специалните гости Деян Донков и Радина Кърджилова също дадоха своя принос за създаването на креативното пространство, в което децата ще могат да учат и да се забавляват на открито, сред природата на Витоша. Доброволците лакираха и довършиха изградената амфитеатрална сцена с прилежащите ѝ маси и пейки, поставиха информационни табла за локацията и образователно табло с любопитна информация за растителните и животинските видове, лакираха всички маси и пейки “Витошки тип“, които се намират в района, поставиха ново интерактивно табло, показващо къде живеят и с какво се хранят животните, които можем да срещнем на Витоша. Зелената класна стая е конструирана в унисон с модерната концепция за учене чрез игра и част от масичките на амфитеатралната сцена са с вградени настолни игри – два “горски“ шаха и пъзел, като за най-малките посетители на планината има поставен и часовник с нощните и дневните животни. Привлекателни и интерактивни, таблата и игрите дават богати възможности за учене, възпитават уважение към животинските и растителни видове, които се срещат на Витоша.
 

В зеленото приключение участваха множество деца, които се включиха в специална беседа в “Музея на мечката“, разнообразни игри, както и в уъркшоп с нетрадиционни музикални инструменти от цял свят. Доброволците от двете компании разшириха зелените си познания с участие в “Минутка за екология“ от АСОРИ (Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации). Накрая малки и големи релаксираха в музикалната атмосфера под завладяващите звуци на хенг-пан, един от нетрадиционните инструменти, с които се запознаха доброволците.
 

Проектът “Зелена класна стая“ е част от активната социално отговорна политика на Пощенска банка. Той надгражда серията от зелени проекти, които финансовата институция реализира съвместно с Дирекцията на Природен парк “Витоша“ през последните няколко години, като част от вътрешната програма “Зелени заедно с Пощенска банка“. Изграждането на зелено самосъзнание е част от корпоративната политика на банката и цел на тези проекти е не само да облагородят средата, но и да мотивират възможно най-много хора да полагат осъзнати действия за опазване на природата.
 

“Зелена класна стая на открито“ е много специален проект за нас. Стартираме го в годината, в която отбелязваме 30 години на българския пазар. За пореден път работим в партньорство с Природен парк “Витоша“, за да направим планината още по-привлекателна, а туристите, дори най-малките – още по-осъзнати. За пореден път доказваме, че сме един зелен екип и опазването на природата е мисия, която обединява служителите ни. Но този път сме много повече, проектът е още по-мащабен и имаме нов силен партньор – Mastercard. Резултатите досега ни носят удовлетворение и усещане за устойчиви усилия и промени“, коментират от Пощенска банка.
 

“От тази година в цял свят Mastercard въвлича своите партньори – банките и картодържателите в зелена мрежа от инициативи, еко тиймбилдинги – доброволчески акции и дигитални трансакции с благотворителен елемент в името на бъдещето на нашата планета. Благодарни сме, че екипът на Пощенска банка е сред първите ни партньори в тази посока в България. Вярваме, че настъпи критичен момент, в който да осмислим личните си действия и как заедно – в група и с натрупване – да осъществим реалната промяна за природата, която е на дневен ред“, казва Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.
 

“Благодарим за подкрепата на Пощенска банка и Mastercard за това, че припознаха каузата на Дирекцията на ПП “Витоша“ за облагородяване на инфраструктурата на парка. “Зелената класна стая“ е дългосрочна инициатива за въвеждане на алтернативни подходи на обучение чрез преживяване сред природата. С нейното създаване ще надградим възможностите за провеждане на детски образователни инициативи на достъпно и любимо място, в близост до столицата, сред чудната природа на парк “Витоша“. Обособеният кът дава възможност на учителите да обединят много и различни теми и да ги представят на учениците по интересен, лесен и атрактивен начин. Вярваме, че чрез уроците на открито ще се създаде екологично съзнание и отговорно поведение у децата и подрастващите, като се повишат техните знания и разбиране за взаимовръзките в околната среда. Надяваме се, че съвместната ни дейност ще продължи и ще направим планината още по-достъпна и привлекателна за децата и хората,“ сподели д-р инж. Анна Петракиева, директор на Природен парк “Витоша“.
 

Вторият етап на съвместния зелен проект предстои да бъде реализиран през следващата година. Повече за “Зелена класна стая“ можете да видите тук, както и снимки от събитието.

 

Photo_1_Postbank_Mastercard_Green Outdoor Classroom
 

Photo_2_Postbank_Mastercard_Green Outdoor Classroom
 
Photo_3_Postbank_Mastercard_Green Outdoor Classroom
 
Photo_4_Postbank_Mastercard_Green Outdoor Classroom