Пощенска банка и Imoti.net организираха бизнес закуска в Бургас: Повишава се интересът към еднофамилни къщи

FacebookTwitterLinkedInEmail

Ръст на издадените разрешителни за строеж на еднофамилни и двуфамилни жилища отчетоха от община Бургас по време на бизнес закуска на Пощенска банка и Imoti.net в морския град, която се проведе на 17 септември. Експерти по недвижими имоти се обединиха около мнението, че имотният пазар в Бургас и региона е устойчив и има силен инвестиционният интерес. Стабилност има и по отношение на сделките с жилища в града. Специалистите отчитат, че все повече хора Ямбол и Сливен, както и българи, които живеят в чужбина, проявяват интерес към имот в Бургас и региона.

Николай Лазаров, началник управление “Продажби и индивидуално банкиране” в Пощенска банка, представи резултати от национално проучване, направено по поръчка на банката, според което 55% от хората без собствено жилище планират покупка на имот в бъдеще. “48% от хората възнамеряват да закупят собствено жилище с жилищен кредит, а 25% възнамеряват да комбинират жилищен и потребителски кредит“, обясни Лазаров. Проучването показва още, че през първите 5 месеца на година средният размер на жилищния кредит е бил 56 500 евро. За сравнение в същия период на 2018 година сумата е била 51 200 евро. Най-често жилищен кредит ползват хора между 30 и 40 години, семейни, с висше образование.

“Пощенска банка е предпочитан избор на потребителите при търсене на жилищни кредити през последните години. Основните причини за това са, че имаме мрежа от над 100 специализирани експерти в 30 центъра за жилищно кредитиране в цялата страна, която продължава да се развива. Те предлагат освен иновативните ни и конкурентни продукти и услуги, цялостна консултация и персонализирано решение за всеки клиент, което е изключително важно при покупка на имот.“, допълни той на събитието.

Според Тихомир Тошев от “Кредит център“ не се очаква повишаване на лихвите на жилищни кредити до края на тази година и през 2020 година. Бизнес закуската в Бургас е част от проекта „Годишни награди на Imoti.net”, който насърчава добрите практики в сектора.

DSC03713