Пощенска банка и “Пътна полиция” призовават: “Пресичай на сигурно”, в национална кампания

FacebookTwitterLinkedInEmail

Пощенска банка и “Пътна полиция” призовават: “Пресичай на сигурно”,

Четири зебри “оживяха” в столицата в рамките на националната кампания на Пощенска банка за възстановяване на пешеходни пътеки. Антъни Хасиотис, главен изпълнителен директор на Пощенска банка, Минко Герджиков, зам.-кмет “Финанси и стопанска дейност”, Любомир Христов, зам.-кмет “Транспорт” и Красимир Костов, главен инспектор в “Пътна полиция”, символично прерязаха лентата и дадоха старт на дългосрочната кампания. “Пресичай на сигурно” се осъществява в партньорство с “Пътна полиция”.

“С кампанията “Пресичай на сигурно с Пощенска банка” насочваме вниманието към много болезнена и важна кауза, а именно: да опазим здравето и безопасността на нашите съграждани по пътищата”, представи основната идея на проекта г-н Хасиотис. “Всеки от нас ежедневно участва в движението – като шофьор, пътник в превозно средство или пешеходец. Много е важно всички да бъдем по-внимателни и отговорни към себе си и другите, като пресичаме само на обозначените за целта места, а шофьорите да зачитат пешеходните пътеки. Благодаря на “Пътна полиция” за изключителното съдействие и съпричастност към общата ни кауза – да намалим пътните инциденти”.

“Идеята на Пощенска банка да обърне поглед към проблема със злополуките с пешеходци е “право в целта”. Пешеходците, и по-конкретно възрастните хора и децата, са най-застрашени, когато поделят пътното платно с автомобилите. Една трета от всички пътни злополуки в България са с пешеходци. През есента и зимата трима от всеки десет загинали по пътищата и улиците са пешеходци. Аварийността с тези участници в движението у нас е значително по-висока в сравнение с водещите европейски страни. Все още у нас масово се пресича на червено и на необозначени за целта места. Хората от всички възрасти трябва да се обучават методично за рисковете: когато са пеша на улицата, да си изградят защитно поведение и с убеденост да слагат върху дрехите си светлоотразителни жилетки”, каза главен инспектор Красимир Костов. “Подновяването на пешеходни пътеки, което се предприема в животоспасяващата кампания на Пощенска банка “Пресичай на сигурно”, е изключително ценно. Когато платното има ясно видими и респектиращи сигнализация и маркировка, шофьорите стават по-дисциплинирани и толерантни към пешеходците”, подчерта той.

Липсата на обозначителна маркировка за пресичане и невниманието на участниците в движението са сред главните причини за пътни инциденти. “Пресичай на сигурно” е дългосрочен проект на банката, насочен именно към възстановяване на стари пешеходни пътеки и повишаване бдителността на участниците в движението.

Пощенска банка, съвместно с “Пътна полиция”, отпечата информационна книжка с полезни съвети за безопасност на пътя и превенция на инциденти. Книжката ще се разпространява в мрежата на “Пътна полиция” и в клоновете на Пощенска банка.

На първия етап от кампанията в София ще бъдат реновирани пътеките на бул. “Васил Левски” 2 и ул. “Фритьоф Нансен”, бул. “Княз Александър Дондуков” и ул. “11 септември”, бул. “Прага” и ул. “Доспат”, и бул. “Цар Освободител” и ул. “15 ноември”. Предстои подмяна на маркировката и в градовете Варна, Стара Загора и Враца. В програмата постепенно ще бъдат включени повече градове и пешеходни пътеки.

Пощенска банка

, с правно име “Юробанк И Еф Джи България” АД, е член на Юробанк И Еф Джи Груп.

Юробанк И Еф Джи Груп

е европейска банкова организация с 86,9 млрд. евро активи и над 23 000 служители, която предлага своите продукти и услуги в над 1600 свои локации и чрез алтернативни дистрибуционни канали. В Европа групата присъства в Гърция, България, Сърбия, Румъния, Турция, Полша, Украйна, Великобритания, Люксембург и Кипър. Юробанк И Еф Джи Груп е част от И Еф Джи Груп, една от най-големите международни банкови групи с присъствие в 40 страни

www.eurobank.gr

.