Пощенска банка е отпуснала над 280 млн. лева бизнес кредити от началото на годината

FacebookTwitterLinkedInEmail

8 септември 2015 г.

По предварителни данни на НСИ българската икономика отбелязва ръст от 2.2% през второто тримесечие на 2015 г. спрямо същия период миналата година. Финансовите институции заемат основна роля в изграждането на тази устойчива тенденция. Около това се обединиха присъстващите на дискусията “Региони в растеж”, част от националната кампания “Деветте пътя към еврофондовете 2015 – 2020″. Дебатът се организира от медиите “Труд” и  “24 часа”, съвместно с КРИБ и с основната подкрепа на Пощенска банка.

“Раздвижването на икономиката е един от основните фактори за желание от страна на бизнеса за повече финансиране. Смятам, че именно банките сме важен стълб на икономиката ни, както и индикатор за стабилността на страната и спокойствието на гражданите. За тази година в Пощенска банка отчетохме ръст в търсенето на бизнес кредити, особено в най-активните градове. Само за първите 7 месеца тази година отпуснахме над 280 млн. лева нови фирмени кредити, а от началото на август финансираме малките и средни компании с още 30 млн. лева по съвместната ни с ББР програма “Напред”, с което доказваме успешното си сътрудничество с бизнеса. С това фирмите получават не само финансова помощ, но и възможност за развитие и създаване на нови работни места”, каза г-жа Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на Пощенска банка.

Един от приоритетите на Пощенска банка е да сме партньори на кметовете, общините и бизнеса в тях. Предприемачеството в страната започва да прогресира, а българските предприятия имат нужда от подкрепа, за да намират нови пазари и да увеличават обема на своето производство. Конкурентоспособността на пазара е една от най-дългосрочните инвестиции, в които е важно да се инвестира, допълни още г-жа Димитрова.

39 големи общини в България са основни бенефициенти и получатели на помощ от 1.5 млрд. лева по програмата “Региони в растеж” през периода 2014-2020 г. Целта на новата оперативна програма е чрез Европейския фонд за регионално развитие българските градове да станат по-красиви, по-облагородени и по-добро място за живеене.

“Едно от големите предизвикателства пред общините по новата програма “Региони в растеж” е, че отговаряйки за цялостното градско развитие, те ще могат да формулират инвестиции, които дори не са общинска собственост. По старата оперативна програма “Регионално развитие” в българските общини влязоха милиарди инвестиции, резултатите пряко засегнаха две трети от българите. Сега обаче ни трябват умни инвестиции за градовете, интелигентни решения, основната пречка, пред които е дежурното оправдание, че няма пари”, това подчерта вицепремиерът Томислав Дончев при откриването на форума, който събра представители на държавата, бизнеса и общините.

“С 370 млн. лв. стартов капитал стартират 5 фонда за финансов инженеринг по новата програма “Региони в растеж”, с което се надяваме да привлечем над 1 млрд. лв. инвестиции в градовете и туризма”, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и допълни, че по предната програма с 33 млн. евро са привлечени три пъти повече пари от банки и финансови институции.