Пощенска банка гостува с открит урок на ученици от 131 СУ “Климент Тимирязев”

FacebookTwitterLinkedInEmail

 
Експерти от Пощенска банка проведоха открит урок на тема “Да поговорим за личните финанси” пред ученици от втори и четвърти клас от столичното 131 СУ “Климент Тимирязев”. Над 120 деца и техните преподаватели се включиха в събитието, което се организира в рамките на международната инициатива “Европейска седмица на парите 2023″ и има за основна цел да запознае учениците с основите на личните финанси и подпомогне повишаването на финансовата им грамотност от ранна възраст.
 

По атрактивен за децата начин благодарение на интерактивния формат и увлекателните практически задачи лекторите от финансовата институция запознаха малките участници с произхода и историята на парите и с ролята им на средство за обмен на стоки и услуги, с развитието им през вековете и с употребата им в наши дни. Даниела Карчина, координатор Центрове за обучения Клонова мрежа в Пощенска банка и Николета Михайлова, младши експерт Управление на представянето и иновации разказаха за ролята на банките във финансовия свят, за банковите карти и другите съвременни методи на плащане. Акцентът в обучението беше темата за личния и за семейния бюджет, а децата научиха основни понятия като “приходи” и “разходи”, значението на “спестявания” и защо са важни те, как най-лесно да организираме бюджет и как да управляваме личните финанси.
 

“Европейската седмица на парите” е инициатива на Европейската банкова федерация, която се провежда ежегодно в редица европейски страни. Целта й е посредством разнообразни образователни кампании, насочени основно към ученици, най-малките да се запознаят какво представляват парите, как работят банките и – генерално – да се повиши финансовата им грамотност и да се насърчи отговорното им отношение към личните финанси и спестяването.
 

Традиционното участие на Пощенска банка в глобалната кампания е част от устойчивата политика за корпоративна социална отговорност на финансовата институция с фокус върху образованието и развитието на младите хора. Откритите уроци, които експертите от банката представят пред ученици от основните и средните училища, имат за цел да се подобрят информираността и нивото на финансово образование при младежите, като им дадат солидна база от познания и ги подготвят за пълноценното им предстоящо включване във финансовия свят на възрастните.
 

IMG_9181_new

 
IMG_9184_new

 
IMG_9185_new