Пощенска банка взе участие в информационна кампания срещу кибер измамите

FacebookTwitterLinkedInEmail

Съвместната информационна кампания на Европол и Европейската банкова федерация /ЕБФ/, се проведе в периода 17-23 октомври. През това време в социалните мрежи бяха разпространи материали, целта, на които беше да информират за различни видове кибер измами и да повишат осведомеността на гражданите.

Кампанията, подкрепена от Асоциацията на банките в България, даде информация за най-често срещаните видове онлайн измами и съвети как в няколко лесни стъпки потребителите да се предпазят от тях.
Повече може да научите в следващите материали:

Компрометирани имейли -
Те най-често са привидно изпратени от името на “ръководител” в компаниятa, като представяйки се с неговата самоличност, кибер престъпниците заблуждават лицето да плати фалшива фактура или да направи неразрешен трансфер от бизнес сметката. – Повече информация тук.

Измами с фактури –
Кибер престъпниците се свързват с компанията, представяйки се за доставчик или кредитор. Те се опитват да го подведат да плати предстояща фактура на различна от досега използваната и неправилна банкова сметка, която е контролирана от тях. – Повече информация тук.

Измами с имейли, sms-и и обаждания –
Получава се измамно обаждане, sms или имейл, с които се кибер престъпниците се опитват да накарат лицето да сподели своя лична и/или финансова информация – Повече информация тук.

Подправени банкови сайтове –
Изпращат се имейли с подправени уеб сайтове, които изглежда почти като автентични страници. По този начин се събират лични и финансови данни. – Повече информация тук.

„Романтични“ измами –
Преструвайки се на заинтересовани, кибер престъпниците търсят своите жертви най-често в онлайн сайтове за запознанства. Целта е получаване на пари и/или данни и/или изнудване. – Повече информация тук.

Кражба на лични данни чрез социалните мрежи –
Събира се лична информация чрез социалните канали, като данните могат да помогнат на кибер престъпниците да достъпят банкови сметки, да получат кредит или да извършват друга нелегална дейност от името на определено лице – Повече информация тук.

Инвестиционни измами и измами при онлайн пазаруване –
При тях се предлагат “примамливи оферти”, свързани с “доходоносни инвестиционни възможности” или “много изгодни предложения за пазаруване”. – Повече информация тук.