Пощенска банка беше генерален партньор на серия бизнес закуски във Варна, Русе и Велико Търново

FacebookTwitterLinkedInEmail

25 юни 2021 г.
 

Пощенска банка беше генерален партньор на серия бизнес закуски във Варна, Русе и Велико Търново. Срещите се организират от водещия сайт за недвижими имоти Imoti.net, с цел да се стимулира професионалното развитие на имотния бизнес в полза на потребителите. Събитията са част от програмата на “Годишните награди на Imoti.net”, които през 2021 г. се провеждат за шеста поредна година и ще отличат най-добрите в сектора на недвижимите имоти за изминалата 2020 година. Това е единственият национален форум, който присъжда награди за постиженията и коректността на компаниите и експертите в недвижимите имоти. Официалната церемония за награждаване на победителите от конкурса ще се проведе на 8 юли в София.
 

През първата половина на 2021 г. се наблюдава значителен ръст на продажбата и цените на имотите във Варна и региона, като нараства интересът към изграждане на еднофамилни къщи. Около това мнение се обединиха представители на имотния сектор по време на първата от серията бизнес закуски, която се проведе в морската столица. Даниела Иванова, началник отдел “Ключови партньорства и пейрол бизнес” в Пощенска банка, представи изключително интересна статистика за развитието на имотния сектор в морската столица. Според нея, само от началото на 2021 година до сега, при покупката на къщи се наблюдава ръст от 167%, като преобладават клиенти, родени в периода 1981 – 1996 г., като 82 % от кредитополучателите са семейства.
 

В Русе представители на имотния сектор споделиха, че от началото на 2021 година купувачите на имоти в дунавския град търсят предимно по-големи апартаменти със средна площ от над 100 кв. м., които разполагат с 2 или 3 спални помещения.  На работната среща, която събра на едно място експерти, инженери и архитекти, стана ясно, че сред предпочитаните райони при избор на жилище в Русе са централните части на града кв. “Възраждане” и кв. “Здравец”. Специалистите отбелязаха, че средната цена на квадратен метър на новото строителство в тези райони е над 800 евро, като се очаква, че до края на годината цената може да стигне и 1000 евро на кв. м.
 

Според Даниела Иванова, за първото тримесечие на 2021 г., сравнено с първото тримесечие на миналата година, при сделките за покупката на къщи се наблюдава ръст от 43%, а при сделките за купуване на апартаменти за същия период, увеличението е с 65%. Тя допълни, че 70 % от кредитополучателите са хора, които имат завършено висше образование иотбеляза, че е измерен ръст от 300% в усвоените кредити на клиенти, които са заявили дигитална консултация и запитване.
 

По време на бизнес-закуската във Велико Търново експертите споделиха общо виждане, че пазарът на недвижими имоти в старопрестолния град се развива и разраства. В анализ на пазара на имотите  в региона Даниела Иванова посочи, че основните клиенти за ипотеки са купувачи на основно жилище – първи дом. Във Велико Търново се наблюдава ръст от 58% на усвоените кредити през 2020 г. в сравнение с 2019 г., а купуването на къщи в региона бележи ръст от 40% през 2020 спрямо 2019 г. От началото на 2021 г. представителите на имотния сектор отчитат ръст с над 60% на закупуване на къщи.
 

image_2021_06_25T08_48_37_537Z