Подкастът “Финанси на фокус“ стартира третия си специален сезон “Иноваторите говорят“

FacebookTwitterLinkedInEmail

Първият банков подкаст “Финанси на фокус“ стартира третия си специален сезон “Иноваторите говорят“. В годината, в която Пощенска банка отбелязва своята 30-та годишнина, най-актуалният и иновативен комуникационен формат ще даде думата на специалисти и експерти, за да обсъдят най-интересните и значими иновации, които станаха част от живота ни, с акцент върху трансформацията в банковия сектор и ролята на Пощенска банка, като един от лидерите на пазара у нас. В поредица от 7 нови епизода експертите на банката ще дискутират с водещи журналисти и специалисти актуалните тенденции в развитието на финансовите услуги, модерните решения и ще споделят очакванията и прогнозите си за развитието на сектора. “Финанси на фокус“ се реализира в партньорство с Bloomberg TV и е в синхрон със световните тенденции за развитието на формати, които предоставят на публиката полезна и атрактивна информация в удобно за нея време.
 
В първия епизод на третия сезон темата “Предприемачество и инвестиционна среда – добрите идеи, които ни движат напред“ събира на едно място Милена Аладжова, началник отдел “Европейски програми“ в управление “Корпоративно банкиране“ на Пощенска банка и Момчил Василев, изпълнителен директор на Endeavor България. Заедно с водещия на подкаста Христо Николов, те дискутират влиянието на пандемията върху бизнеса и тенденциите, на които сме свидетели през последната година и половина. Те отчетоха влиянието на пандемията като ускорител на процесите на дигитална трансформация, но в същото време коментираха, че новата ситуация е извела напред адекватните и полезни бизнес модели, които са се развили и доказали като релевантни благодарение на промяната.
 
“Следим внимателно пазара и инвестираме в различни проучвания“, коментира Милена Аладжова и уточни, че банката успява да финансира и да си сътрудничи с различни компании в тази специфична ситуация благодарение на антикризисните програми, стартирани в партньорство с Европейския инвестиционен фонд, Фонда на Фондовете и ББР. “Нашите наблюдения са, че правилната посока на развитие и откриването на нови възможности трябва да бъде в областта на иновациите, образованието и дигитализацията“, заяви Аладжова и добави, че един от проблемите, които се наблюдават в момента, е слабата инвестиционна активност, тъй като средствата, които се отпускат в помощ на бизнеса, не стимулират растежа на икономиката, а се акцентира върху оцеляването на предприятията и на текущите нужди, без да се оценява състоянието на пазара и необходимостта от създаването на конкурентни предимства.
 
Момчил Василев подчерта, че при новата вълна предприемачи тенденцията за спасение от кризата чрез бързо съкращаване на разходите е била бързо преодоляна, тъй като те са се фокусирали върху инвестициите, като инструмент за справяне с икономически предизвикателства.
 
Милена Аладжова подчерта, че Пощенска банка е била сред финансовите институции, които бързо е реорганизирала работните си процеси и е успяла да се докаже още веднъж на своите клиенти като доверен партньор, който наистина разбира техните нужди, а не е просто доставчик на услуги.
Момчил Василев коментира засиления интерес към третото издание на програмата за растеж Dare to Scale, в която Endeavor България и Пощенска банка са партньори. Според него пандемията не е била пречка за развитието на екосистемата, тъй като предприемачите имат много силен инстинкт за оцеляване, който се е проявил в тази ситуация. “Идва нова вълна на предприемачи, които имат по-глобално мислене и светоусещане за възможностите на пазара“, заяви Василев.
 
Милена Аладжова сподели възхищението си от амбицията и хъса на участниците в Dare to Scale, които постоянно доказват, че няма малка идея или такава, която не може да се реализира.
Целият разговор можете да чуете в обособена секция на сайта bloombergtv.bg, а също и в apple podcast, sound cloud, google podcast и Spotify.

 

BLOOMBERG_PODCAST_Postbank_sezon3-1200x1200