Петя Димитрова: Успешният мениджър не се плаши от предизвикателства, приема ги за част от ежедневието си

FacebookTwitterLinkedInEmail

Май 2015| www.karieri.bg

Петя Димитрова е главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Пощенска банка. Тя е член на управителните съвети на Международния банков институт, Асоциацията на банките в България, Американската търговска камара в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Настоятелството на Американския университет в България, както и на Индустриалния консултативен съвет по промишлеността на CITY College към университета в Шефийлд, Великобритания. Също така е член на Форума на младите световни лидери (Young Global Leaders Forum) към Световния икономически форум, на Gerson Lehrman Group Accounting Council, Лондон, на Chartered Management Institute, Великобритания, Клуба на финансовите директори в България и е съосновател на Обществения съвет на жените в бизнеса. Петя Димитрова е първият мениджър, получил наградата Next Generation през 2009 г. Поканихме я, за да разкаже малко повече какво е да си Next Generation мениджър и да даде няколко практични съвета и кураж към кандидатите в тазгодишния конкурс Next Generation.

Вие сте първият мениджър, получил наградата Next Generation през 2009 г. Как се разви кариерата ви от тогава до сега?

В ролята си на главен изпълнителен директор на Пощенска банка, резултатите са най-точният критерий, по който мога да оценя собственото си кариерно развитие. За мен удовлетворението от добре свършената работа е безценно. Изключително доволна съм от резултатите, които постигаме в Пощенска банка – през изминалата година успяхме да отбележим над 12% ръст на привлечените от нас депозити в сравнение с предходната, което свидетелства за доверието на нашите клиенти. Отбелязахме ръст при кредитирането и подобрихме цялостните си финансови резултати. За тази година вече имаме 9 награди за нашите банкови продукти и проекти за корпоративна социална отговорност, което определям не само като признание за усилията на целия ни екип, но и като постоянен стремеж към развитие и усъвършенстване на работата ни.

Какви качества смятате, че трябва да притежава един Next Generation мениджър? Какви са уроците, които научихте благодарение на участието ви в конкурса и срещите с други Next Generation мениджъри?

Като лидер разчитам предимно на комуникацията, мотивацията и инициативността на екипа ми. Когато тези три елемента са налични, вярвам, че заедно се развиваме и постигаме още по-добри резултати. Успешният мениджър не се страхува от предизвикателствата, а ги приема като част от ежедневието му. Готовите решения на проблемите не са добър избор. Затова усилията, които влагаме в работата си, трябва да са на всяка крачка от развитието ни. Участието ми в конкурса и срещите с други Next Generation мениджъри ми доставиха огромно удоволствие, тъй като имах възможността да обменям опит с хора от различни области на бизнеса. А досегът до различни гледни точки е възможно най-добрият учител за собственото ни развитие. Каква е вашата лична рецепта за успех? Няма рецепта за успех. Човек трябва да знае какво иска и да се стреми да го постигне с много труд, постоянство и отдаденост. Всеки сам определя какво е за него успеха и как да го постигне, важното е да се чувства удовлетворен от това, което прави!

Какъв съвет бихте дали на кандидатите в конкурса, така че да се отличат, както с апликационната си форма, така и по време на интервюто с журито?

Атрактивната и адекватно попълнена апликационна форма е изключително важна, тъй като тя представлява образа, който създаваме за себе си. Всеки мениджър е наясно, че няма как младите да разполагат с впечатляващ опит и вече изградена кариера. Именно затова ние им даваме възможността да се развиват. Моят съвет е да покажат мотивираност, постоянство и ентусиазъм, да акцентират върху постиженията и предимствата си. Вярвам, че в България има много такива млади хора, които заслужават да получат шанс за професионална реализация.

Вие сте завършили CITY College – международният факултет на The University of Sheffield. Тази година всички 12 финалисти в конкурса Next Generation ще получат EMBA стипендии на различна стойност в програма по техен избор. Разкажете малко повече за програмата, която вие сте завършила и за впечатленията ви от университета.

Обучението ми в Международния факултет на The University of Sheffield беше важен момент от успешната ми кариерна реализация. Хората там са отдадени на процеса на обучение и мога да кажа, че то остави следа в живота ми. Това доказва стратегията на университета да оставя следа в живота на хората.

Кои са най-ценните уроци, които научихте по време на MBA обучението си в CITY College?

Най-ценните уроци идват от живота и практиката, но това което CITY College ми даде, е увереността да следваш целите си и отстояваш позициите си, като прилагаш наученото в ежедневието си и не се боиш да експериментираш. Само така, с дръзновение и целеустременост младите мениджъри днес се превръщат в успешни лидери от ново поколение.

Националният конкурс за млади мениджъри и предприемачи NEXT Generation, който “Капитал” и “Кариери” организират за седми пореден път, цели да отличи млади професионалисти с бизнес и предприемачески опит и лидерски потенциал. Експертно жури ще оценява тяхното кариерно развитие, иновативност, отговорности, финансови резултати и постижения на сегашния пост. Ще бъдат отличени общо 12 млади професионалисти, които освен титлата “NEXT Generation мениджър” ще получат и ЕMBA стипендии от CITY College – международния факултет на The University of Sheffield на обща стойност 55 100 евро. Кандидатите трябва да са на възраст до 35 г. и да работят в България. В конкурса могат да участват професионалисти на мениджърска позиция или такива, които имат собствен бизнес, като от тях се изисква да имат минимум две години управленски опит. Повече информация за конкурса, критериите за участие и оценка, както и онлайн формулярите за кандидатстване и номиниране на млади бизнес лидери, можете да намерите на capital.bg/next/.