Петя Димитрова: “Ускоряване на банковите иновации с фокус върху ESG и зелената сделка ще бъдат сред основните предизвикателства пред икономиката“

FacebookTwitterLinkedInEmail

Главният изпълнителен директор на Пощенска банка беше един от лекторите по време на Sofia Economic Forum 2022

 

 

“Имаме готовност да реагираме във всяка ситуация и да направим средата по-благоприятна за нашите клиенти, независимо от случващото се“, заяви главният изпълнителен директор на Пощенска банка Петя Димитрова по време на участието си в Sofia Economic Forum, където участва в дискусия, в която основният фокус бе поставен върху предизвикателствата пред икономиката в България и световен мащаб. Димитрова анализира ситуацията и посочи, че “инфлацията носи най-големият риск за икономиката в момента и като резултат се наблюдават конкретни действия от страна на централните банки, които се връщат към основните си цели, а именно запазването на ценовата стабилност. “След години на експанзионистична парична политика и ниски лихви, много от централните банки предприеха увеличение на основния лихвен процент – някои по-смело, а други по-колебливо, но това е мярка, чийто ефект ще очакваме през следващите години“, коментира Димитрова и добави, че сме свидетели на решения за увеличаване на антицикличните буфери, което е знак за желанието да се премине към едно по-разумно и консервативно кредитиране, което ще бъде от полза за фирмите и хората, тъй като ще им осигури един по-плавен преход.

Петя Димитрова подчерта, че се надява благодарение на всички мерки, които се взимат от правителствата да бъде намален негативният ефект от очакваната рецесия и очерта основните предизвикателства, които очаква да повлияят на икономиката през следващите години.

В изказването си пред форума генералният директор на Пощенска банка посочи, че тенденцията за деглобализация, която наблюдаваме напоследък, е сред основните фактори, които ще играят роля за развитието на икономическите процеси. “Ускоряване на банковите иновации и трансформации с фокус върху ESG инициативата и зелената сделка ще бъдат сред основните предизвикателства, които ще окажат влияние върху световната икономика през следващите няколко години“, прогнозира Петя Димитрова и посочи още, че ускорената дигитализация, на която станахме свидетели в последните години, изисква сериозни инвестиции в технологична инфраструктура, които могат да се реализират единствено от най-големите участници на пазара.

Тя обърна специално внимание на възможностите, които предоставя пред България Планът за възстановяване и устойчивост, който ще осигури на страната ни безвъзмездно финансиране в размер на над 6 млрд. евро. По думите й голямото предизвикателство ще бъде свързано с правилното разпределение на тези средства, така че да бъде постигнат търсения ефект на ускорено възстановяване на българската икономика с фокус към едно по-зелено и чисто бъдеще.