Петя Димитрова: Присъединяването към еврозоната ще донесе важни ползи за клиентите ни

FacebookTwitterLinkedInEmail

 

“Банковият сектор у нас е сред най-подготвените за пълноправно членство в еврозоната и това се обуславя от факта, че страната ни вече е част от банковия съюз. Банковата система е много добре капитализирана, свръхрегулирана и ликвидна, а всички показатели в нея са над средните за Европа“. Това заяви Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка, по време на участието си във финансовата конференция “България в Еврозоната – предимства и възможности”, организирана от Dir.bg, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

 

Тя допълни, че на практика банките у нас се намират в хипотезата да бъдат част от еврозоната поради факта, че изпълняват всички правила, както и европейските банки. “Банките сме готови, имаме изградена вътрешна комуникация и експерти, които следват план за влизането в зоната”, заяви Петя Димитрова и посочи, че присъединяването на България към единната европейска валута ще донесе много ползи за клиентите.

 

“Ако трябва да обърна внимание на друг важен въпрос, то това е техническата готовност за присъединяването и самият процес по подготовката. Затова е важно приемането на всички подготвителни мерки да се случи максимално бързо“, заяви Димитрова по време на дискусията. Тя акцентира, че ключовият момент е даването на начало на този процес, защото той ще отнеме време за всички системи в него, така че резултатът на 1 януари 2024 г. да бъде плавно присъединяване.

 

Петя Димитрова се обърна към всички гости и изтъкна, че влизането в еврозоната е логична стъпка, към която се стремим от години, но сега имаме възможността да я доведем до успешен завършек.

 

Участниците в конференцията споделиха виждането, че присъединяването на България към единната европейска валута е национална цел и прозорец, който открива нови възможности, за които са нужни обществена енергия, подкрепа и обединение.

 

Всички експерти бяха единодушни, че най-важното в процеса е доверието на българските граждани в еврото, а то може да бъде изградено само в открит диалог с институциите, политическите партии и европейските ни партньори.