Петя Димитрова: Подкрепяме предприемачи, за да променим заедно бизнес средата у нас

FacebookTwitterLinkedInEmail

През септември стартираме обученията в уникалната ни програма с Endeavor, посочва Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на Пощенска банка

Investor.bg, 14.08.2019 г.

Г-жо Димитрова, Пощенска банка подкрепя програмата за растеж на предприемачите у нас на Еndeavor България. Какво представлява тя и каква е Вашата роля като партньор?

Това е един наистина уникален проект, който няма аналог до момента у нас. В центъра му са поставени перспективни български scale up компании, които вече са преминали първата си фаза на развитие и се нуждаят от подкрепа, за да могат да растат и да създават конкурентен в световен мащаб продукт.

Буквално след седмици започваме обученията на предприемачите в тримесечната ни програма. Десет подбрани компании в рамките на осем седмици ще имат шанса да се срещнат с доказани професионалисти, които да им дадат структурни ценни съвети от практиката и теорията в областта на маркетинга, продажбите, финансите и организационното развитие. Реализираме Dare to Scale, като основен партньор на предприемаческата мрежа Еndeavor в България. Тя е структурирана така, че да осигури на scale up компаниите пряк достъп до ценни практически знания, бизнес опит, финансиране и мрежа от контакти. Има много фирми с иновативни бизнес идеи, които се нуждаят от доверен партньор, сериозна подкрепа и от допълнителни ресурси, за да се възползват пълноценно от всички съществуващи възможности, за да направят този бизнес печеливш, устойчив и конкурентен не само у нас, но и на международния пазар. Да го превърнат в бизнес, който да създава нови работни места и добавена стойност. Затова ние заставаме зад тях – като техен ментор, вдъхновител и финансов партньор.

Вярваме в силата на този проект, защото той е сериозна инвестиция в средата у нас и иновация, която променя пазара.

Защо е ценно за предприемачите да имат ментор?

На първо място, за да не допускат грешки в първите етапи от своето развитие, които могат да бъдат избегнати след консултация с опитни експерти. На второ място, с правилните ментори предприемачите ще получат достъп до работещи вече бизнес решения на утвърдени международни компании, ще могат да ползват нашите добри практики и широката мрежа от контакти на Endeavor, които ще им дадат възможност да растат значително по-бързо и устойчиво. Нашата роля като банка е да бъдем за бизнеса доверен консултант и партньор, с който компаниите могат да обсъждат всеки детайл от стратегиите си за развитие и да получават ценна обратна връзка. Вече сме натрупали сериозен опит от срещите, които традиционно правим с представители на бизнеса в различни региони на страната, знаем от какво имат нужда и предлагаме финансиране – включително по европейски програми, работим активно в земеделските райони, предлагаме гъвкави финансови решения спрямо конкретните им нужди. В Пощенска банка знаем от какво има нужда бизнесът, за да успее и сме категорични, че ролята на ментора е сред ключовите фактори за успех.

Какви компании участват в програмата?

Програма за растеж Dare to Scale има ясни и прозрачни правила: в нея могат да кандидатстват предприемачи от всички сфери на икономиката, от всички райони. Единствените условия са те да са ситуирани в България, да имат развит вече продукт или услуга на пазара, да са реализирали оборот от поне 200 000 лв. за миналата година, да са с до 150 служители, а бизнесът им да е с потенциал за глобален растеж.

Селекцията на предприемачите от десетте компании се реализира от ментори на Endeavor и опитни мениджъри и експерти на Пощенска банка, “Скейл Фокус“ и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Предприемачи от 35 перспективни компании заявиха интерес от включване в програмата. Във втория етап на селекцията се проведоха задълбочени лични интервюта с основателите на 24 от кандидатствалите компании. Сред обсъжданите с тях теми бяха стратегиите им за растеж, бизнес моделът и потенциалът за лидерство. Търсихме у тях освен потенциал за развитие и силен стремеж за успех, защото според нас освен добрата идея е нужна и силна мотивация, за да се постигнат амбициозни цели, а само бизнеси с такива цели могат да успеят на световен пазар. Избрахме 10 от компаниите, в които виждаме сериозен потенциал. Най-много сред тях са представителите на сектор IT и софтуер, има представители на продажби на дребно, производството на храни и услуги. Щастливи сме, че видяхме толкова смели идеи и хъс за реализацията им. Още веднъж стана ясно, че българският бизнес има добри идеи, които заслужават нашата подкрепа и ние ще му я осигуряваме.

Защо Пощенска банка се включва в този проект и как той се вписва във Вашата основна дейност?

За нас участието в програмата е изключително важно и ние го разглеждаме като част от нашата мисия и социална отговорност. Искаме да дадем шанс за развитие на перспективни scale up компании, да променим към добро цялата екосистема, да добавим стойност за участниците в нея. Това е част от корпоративната визия на Пощенска банка да инвестира целенасочено в бизнес средата у нас и следва стратегията на международната ни група с основни собственици канадски и американски компании. Имаме вече и над 7 години натрупан опит с подобна програма на банката-майка Eurobank, която се казва egg – enter/grow/go, за подпомагане на предприемачи с различни бизнеси. През програмата преминаха над 400 компании, като много от тях пораснаха, а някои станаха наистина големи, благодарение на подкрепата от банката. Смятаме, че можем да допринесем с експертиза, ноу-хау и финансиране и за компаниите у нас. От години насърчаваме смелите идеи както вътре в банката, така и извън нея. През тази година отново сме партньор и на конкурса „Големите малки“ в подкрепа на малките и средни предприятия у нас. Съвсем скоро стартирахме и дългосрочен проект със СофтУни, за да може младите хора да се подготвят по-успешно за професиите на бъдещето и реализация в България. Така че този проект е логично продължение на цялата ни дейност в подкрепа на бизнеса и хората с идеи у нас.

 

Петя Димитрова е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка. От юни 2019 г. е главен изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите и на Банка Пиреос България, която до сливането си с Пощенска банка оперира като дъщерно дружество.

Петя Димитрова е и член на управителните съвети на Асоциацията на банките в България, БОРИКА, Фондация “Атанас Буров”, сдружение Еndeavor България и Международния банков институт. Член е и на Университетския съвет на Американския университет в България, Форума на младите световни лидери към Световния икономически форум, както и на Young Presidents’ Organization (YPO) и др. Носител е на над 20 престижни български и международни награди, сред които “Мисис Икономика“, наградата на фондация “Атанас Буров“ за банково и финансово управление “Банкер на годината“ и др. Под нейно ръководство в последните Пощенска банка става една от най-награждаваните финансови институции у нас и е отличена в две поредни години като “Най-добра банка в банкирането на дребно в България“ от базираното в Лондон издание World Finance Magazine.