Петя Димитрова на форум, организиран от The Economist: В Пощенска банка дигитализирахме процесите си за постигане на устойчив икономически растеж и съхраняване на ресурсите

FacebookTwitterLinkedInEmail

 

“Днешният свят е изправен пред редица проблеми свързани със замърсяването на околната среда, глобалното затопляне и изменението на климата. Надали има бизнес организация у нас, а и по света, която да не работи по преодоляването им. Екологичните проблеми несъмнено са най-тежките и изправят човечеството пред предизвикателства, които се отразяват не само на нас като бизнес, но и рефлектират върху заобикалящата ни среда, върху семействата ни“. Това акцентира Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка по време на престижния международен форум The World Ahead 2022, организиран от The Economist в София.

 

Тя отправи думи на благодарност към домакините, че въпреки трудностите са успели да организират това значимо събитие, на което бизнесът да представи своите възгледи и посочи, че опазването и устойчивото управление на околната среда, както и съхраняването на ресурсите са от първостепенна важност. “Като част от голяма международна банкова група ние се придържаме към политиката на екологична отговорност в ежедневната си работа, като я разпростираме към своите доставчици, клиенти и цялото ни общество, за да спомагаме за налагането на природосъобразни бизнес практики и постигането на устойчив икономически растеж“, изтъкна Петя Димитрова. Тя представи пред гостите принципите на възприетата от Пощенска банка екологична политика при стриктно спазване на всички изисквания на националното и международно законодателство в съответната област.

 

“В банката ни има формирани специални структури, които отговарят пряко за провеждането на екологична политика – Екологичният и социален комитет, както и Зелен борд. Банковият сектор се дигитализира ускорено и ние сме сред лидерите в тези процеси, като фокусът ни е не просто да ги направим по-дигитални, а да ги направим подходящи за всички клиенти в различните сегменти, придържайки се към нашата политика и ESG стратегия“, обясни Петя Димитрова.

 

Тя посочи, че стратегията на Пощенска банка е насочена изцяло в посока устойчиво финансиране чрез предлагани зелени ипотеки, кредити за малък бизнес и за енергийна ефективност, подписване на документи с дигитален подпис, предоставяне на електронни бележки с цел пестене на ресурси. “Нашите уникални дигитални зони за експресно банкиране са пример за услуга с добавена стойност, която също е в унисон с политиката ни да търсим устойчиви решения“, допълни Петя Димитрова.

 

Тя даде пример и с дигиталното подписване на транзакционни документи в клоновете на Пощенска банка, което дава възможност клиентите да подписват дигитално на таблет документите за всички видове оперативни транзакции, както и документи свързани с ползване на основни банкови продукти. Благодарение на това намалихме разходите за хартия с 43%, допълни Петя Димитрова.

 

Тя беше категорична, че това са начинът и пътят да бъде стимулирано развитието на икономиката, съобразно новите екологични норми и всеки един бизнес да бъде по-зелен, по-устойчив и да намали своя въглероден отпечатък. “При нас тази стратегия доведе до развитие на продуктите ни в ритейл и корпоративния сектори“, допълни тя.

 

Петя Димитрова изрази надежда, че в бъдеще всички бизнеси ще развият и ускорят използването на все повече зелени практики в полза на обществото.

 

Сред другите ключови лектори, които взеха участие, бяха президентът Румен Радев, министър-председателят Кирил Петков, министри и СЕО-та на водещи компании, представители на бизнеса.

 

Във видеообръщение към форума председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че около една трета от средствата по плана за възстановяване NextGenerationEU, ще бъдат заделени за постигането на екологичните цели, което е 240 милиарда евро. “NextGenerationEU разполага с 6,6 милиарда евро инвестиции, готови за България, което е повече от 10 процента от брутния вътрешен продукт на страната, като с тези средства България би могла бързо да ускори декарбонизацията на своята икономика, като същевременно ускори възстановяването си“, отбеляза още Фон дер Лайен.

 

N97A0970
4H4A0142_1
 

 

4H4A0111

 

4H4A0093

 

4H4A0089_1

 

4H4A0079