Петя Димитрова: Лидерът се отличава със своята смелост, креативност и желание за успех

FacebookTwitterLinkedInEmail

 
Какви качества трябва да притежава една дама, за да бъде успешна в кариерата си и пълноценна в семейството си?
Жените сме отчетливо интуитивни, гъвкави и адаптивни към промяната, с по-емпатично виждане към света, а това са все качества, които имат своите предимства в забързаната бизнес среда. Убедена съм, обаче, че професионализмът и мениджърските умения зависят изключително и само от личната мотивация, целеустременост и компетенции. Лидерът трябва да има смелост, креативност и желание за успех, и те ще го отличат от всички останали.
Вярвам, че човек трябва да е добре подготвен и да иска да учи от всеки и от всяка ситуация, за да върви напред. Но същевременно да е способен да отстоява себе си, да следва пътя, по който е поел, да оценява чуждите и свои постижения. Това е ключът към вътрешното равновесие, спокойствието, удовлетворението – както в личен, така и в професионален план.
В Пощенска банка насърчаваме креативността и иновациите, творческия дух, многообразието, даваме път на смелите идеи. Това са сред най-важните елементи, на които като мениджър държа и вярвам, че работят безотказно.
С времето разбрах, че ролята на мениджъра е да задава посоката, да може да заразява околните със своя ентусиазъм, упоритост и креативност, да умее да чува, да стои най-отпред при появата на предизвикателства и да подхожда с внимание към всеки член на екипа, тъй като големите идеи и цели се раждат в отборна игра. В центъра на всички наши успехи са хората – смели, мотивирани, целеустремени, които умеят да се предизвикват и гледат напред.
Като част от житейския, неотменно свързан, с кариерата, цикъл, стои и семейството. То ме зарежда и допълва, което е естествен процес в това динамично равновесие. В дълг съм към тях и така много бих желала да имам повече време, отколкото им давам.
 

Кое Ваше постижение в професионален аспект Ви е донесло най-голямо удовлетворение и защо?
Признание за свършеното през тези двадесет години в Пощенска банка, изпълнени с константно развитие, надграждане на постигнатото и покоряване на нови висоти, са множеството престижни международни и национални отличия. И все пак истинският измерител на моята работа и тази на екипа ми са удовлетворението на клиентите ни. Тяхното доверие ни сплотява и е най-добрата оценка за нашата работа – доказателство, че се развиваме в правилната посока.
Радвам се, че в края на всеки работен ден имам още по-голямо желание за следващия и виждам тази мотивация и в моя екип.
Посвещавам времето си на много организации и това не ми тежи, а ме зарежда с нови положителни емоции, защото работим по много вълнуващи проекти и съм горда, че мога да допринеса с опита си за общите ни каузи.
Едва ли мога да ги степенувам, но един от любимите ми проекти е Dare to Scale – програма за растеж, насочена към предприемачи и бизнеси, които вече са преминали ранната фаза на развитието си и разрастват дейността си. Програмата се организира от българския офис на глобалната предприемаческа мрежа Endeavor с основен партньор Пощенска банка за трета поредна година. За нас е изключително важно да бъдем част от този процес, да подкрепим амбициите на компаниите, които търсят мащаб за бизнеса си и по този начин променят цялата екосистема.
Горда съм и с едно от последните отличия, което получихме наскоро – Пощенска банка е обявена за “Топ Работодател“ от Top Employers Institute, който сертифицира най-добрите места за работа в света. Приемам го като признание за нашата иновативна визия и безкомпромисни стандарти в грижата за хората, за нашия вдъхновен и изключителен екип.
Не на последно място, банките можем да бъдем добър пример за обществото, като показваме активна грижа за ефективното управление на въздействията, които оказваме върху околната среда с дейността си. Скоро предстои да представим и реализираме нашия нов проект „Банка за зелени идеи“. Със своята силно фокусирана екологична тематика, той ще бъде значим стълб в корпоративно-социалната ни отговорност към обществото.
 

В навечерието на 8 март какво бихте пожелали на българските жени?
Никога не се отказвайте от мечтите си и щом ги сбъднете, търсете нови. Движете се напред, уловете момента и се развивайте.
Ще споделя с читателите ви една любима мисъл, приписвана на Желязната лейди Маргарет Тачър: “В политиката, ако искаш нещо да бъде казано, потърси мъж. Ако искаш да бъде направено, потърси жена.“