Петя Димитрова, изпълнителен директор на Пощенска банка: Фигуристката, за която в банковото дело няма тайни

FacebookTwitterLinkedInEmail

в. Пари, 09.02.2009

 

За да успееш, първо трябва да го поискаш. Поискаш ли го наистина и положиш ли базата, всичко идва от само себе си. В това искрено вярва Петя Димитрова. Тя е млада, но вече е превзела доста върхове, постижения, на които мнозина биха завидели. Едва 25-годишна, вече заема поста на старши мениджър одитор в PricewaterhouseCoopers. Пет години по-късно е главен финансов директор на Пощенска банка. Сега е изпълнителен директор и член на СД в една от големите банкови групи у нас – Юробанк И Еф Джи (банката, родила се след обединението на ДЗИ Банк и Пощенска банка). Освен това е член на Асоциацията на сертифицираните експерт-счетоводители (АССА) в Лондон и член на управителния съвет на Българския Форум на бизнес лидерите.
 
Формула
 
На въпроса как е постигнала всичко, усмихвайки се, тя отговори: Логическо мислене и много труд. Амбициозност, решителност, целеустременост, чар – това говорят очите й, когато се взрете в тях. Тя е много решителен и динамичен човек, който умее да постига това, към което се стреми. Не се страхува да взима решения, обича да се състезава, затова й харесва динамичната работа във финансовия сектор. За нея е важно да отстоява позициите си и да работи заедно с екипа си за реализирането на поставените цели и задачи.
 
Страст
 
Не бих издържала, ако трябваше да стоя на едно място повече от 2-3 дни. Това би ме убило, шеговито казва тя. Едва ли има европейски страни, които да не е посетила, защото обожава да пътува. Страстта й към пътешествията и приключенията съвсем скоро ще я отведе в Китай, където тя планира да прекара поне две седмици. Австралия, Нова Зеландия, Латинска Америка и Централна Африка също са в полезрението й, като обещава скоро да покори и тези непознати засега земи. Няма кумири, нито идоли. Не се прекланя пред никого освен пред реалността. Аз съм от хората, които са здраво стъпили на земята, и не гледам на живота през розови очила, обяснява тя. Това да си реалист обаче не пречи да мечтаеш, дори напротив. Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Просто трябва да разграничаваш къде се намираш ти, какви са възможностите ти и докъде се разпростират желанията ти, допълва житейската си философия банкерката.
 
СТИЛ
 
Стилно облечената банкерка не следи модните линии и тенденции, защото е на мнение, че модата е преходна, докато стилът е вечен. Тя не може да живее без хора около себе си, но същевременно държи на личното си пространство. Има много приятели и винаги е отворена към нови, интересни хора.
 
Обожавам да чета книги, особено такива, които те карат да се замислиш. В момента вниманието й е заето от руския бестселър Духless на Сергей Минаев. Не мога да се откажа от четенето – това ми е останало още от малка. Колкото и да съм заета, намирам време за хубавите книги, защото те откриват напълно нови светове, чрез тях човек се откъсва от напрегнатото ежедневие.
 
Малко хора, дори тези, които работят с нея от дълги години, знаят, че Петя Димитрова е посветила детството си на фигурното пързаляне, като дори е участвала в републикански първенства. Пълният с изненади и нови неща живот обаче я повлича в друга посока – към света на езиците и цифрите. Петя е завършила английската гимназия в София, като сега владее английски, руски и френски. Освен това планира да се заеме с изучаването на гръцки.
 
Икономиката пък й идва отвътре. Има няколко висши образования в тази сфера, дузина специализации и сертификати. Участвала е в десетки международни конференции, семинари и проекти.
 
В края на деня обаче между онези големи постижения и сериозни амбиции се крие един топъл и приятелски настроен човек. Независимо какво си успял да постигнеш, трябва да запазиш човешкото и приятелско отношение към другите, смята Димитрова.
 
Lifestyle
 
- Може да я видите в някой салон, да гледа оперета. от малка обожава театралното и оперното изкуство.
 
- Запазила е страстта към ледения танц и всяка година ходи на ски. Фен е на повечето активни спортове. един от малкото спортове, които не й се удават, е сърфът.
 
- любимото питие на петя димитрова е мартини Бианко без лед и с лимон.