Петя Димитрова – за бизнеса е необходима спокойна, стабилна и предсказуема среда

FacebookTwitterLinkedInEmail

Ноември 2014 |сп. Business Woman Magazine

Петя Димитрова е главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Пощенска банка. Започва работа в банката през 2003 г. на позицията главен финансов директор, а през 2005 г. става и прокурист. През 2007 г. е назначена за изпълнителен директор и член на УС на ДЗИ Банк. След юридическото сливане на ДЗИ и Пощенска банка, тя заема настоящата си позиция в обединената банка. Петя Димитрова е дипломиран експерт-счетоводител от Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители (ACCA) в Лондон, има ЕМВА степен от Университета в Шефийлд, Великобритания и две магистърски степени по “Финанси и банково дело” и “Туризъм” от УНСС и СУ “Св. Климент Охридски”. Специализирала е във Великобритания, Гърция, Холандия, Белгия, САЩ и е участвала в различни международни обучения и конференции. Г-жа Димитрова е член на много бизнес организации у нас и в чужбина. Носител e на редица български и международни награди.

Госпожо Димитрова, да започнем с най-важното – каква е ситуацията в банковата система в момента?

Ситуацията в банковата система би могла да се определи като динамична. Според мен, най-важната задача тази година пред банкерите ще бъде да напомним, че системата е стабилна и ще устои на промените, които се случват – в което нямам и капка съмнение.

Управлявате една от най-големите банки в българия, чиито активи са над 6,039 млрд. лв. Раздадените кредити са 4,5 млрд. лв., а депозитите са 4,9 млрд. лв. Коя от тези цифри е “най-сладка”?

За мен цифрите са важни по отношение на това, че те са най-видимата част от нашата работа и показват доколко решенията, които взимаме, са правилни и доколко посоката, която сме избрали, е добра за нас и клиентите ни. Затова не смятам, че има “най-сладка” цифра – всяка една от тях е показателна за конкретно наше решение и съм горда, че Пощенска банка, която е на българския пазар вече 23 години, се развива отлично. Одобрените от нас кредити в размер на 4.5 млрд. лв. свидетелстват за подкрепата, която оказваме на българския бизнес и икономиката като цяло. В това число отчитаме двуцифрен ръст на жилищното кредитиране за първото деветмесечие на 2014 г, доказателство за подкрепата ни към домакинствата в реализиране на мечтата им за нов дом. Дори с един традиционен и наложен от много години продукт, какъвто е кредитът за обединение на задълженията, постигнахме рекорд в резултатите. Размерът на депозитите свидетелства за традиционно високото доверие, което клиентите ни гласуват.

Икономиката и банките са като скачени съдове. Кое според вас би съдействало отново да настъпи период на икономическо оживление и на кредитна експанзия?

Ръст на кредитирането в една икономика се наблюдава в спокойни и силни за бизнеса години. Тогава, когато компаниите не се борят само да отстояват мястото си на пазара, а търсят начини да разширят кръгозора си, можем да очакваме засилен интерес към фирменото кредитиране. В момента в България виждаме умерено възстановяване на икономическата активност на населението, което ще доведе до търсене на външно финансиране от страна на фирмите. Очакването е за нормализиране на нивата на кредитната активност, но според мен за експанзия е все още рано да се говори.

Как подкрепяте малкия и средния бизнес?

Малкият и среден бизнес е основната движеща сила за икономиката. Предприемаческата дейност, както и иновациите в бизнеса, водят страната ни към прогрес. Ние отчитаме тази значимост и разбираме нуждите на българските предприемачи. Затова предоставяме добри финансови инструменти, с помощта на които осигуряваме стабилна основа на фирмите, която да стимулира тяхното развитие. Като пример мога да посоча целенасочените кредитни линии, които ежегодно сключваме с ББР и ЕБВР за подпомагане на земеделието и други сектори на икономиката. Лизинговото ни дружество “И Ар Би Лизинг” предлага едни от най-конкурентните на пазара условия за закупуване на нова техника от предприятията в страна. Имаме и други продукти, с които можем да подкрепим усилията на бизнеса -това е една от основните ни цели като банка-партньор на предприемачите, хората със свободни професии, малките семейни фирми и ДР-

В момента българинът спестява, харчи или инвестира средствата си?

Според нашите анализи и данните на цялата банкова система, българинът продължава да спестява. Тенденция, която наблюдаваме в последните години. Основно влияние за това оказва политическата и икономическата обстановка в страната. Като най-предпочитана форма на спестяване за българите остават банковите депозити. До края на 2014 г. спестяванията на българските домакинства ще продължат да нарастват. Според официалната статистика, пазарът на труда показва признаци на възстановяване – нормализира се заетостта. Въпреки това, българските домакинства остават предпазливи по отношение на финансовите си средства. За пръв път на пазара именно в Пощенска банка разработихме банков продукт, който дава възможност на българите да спестяват, като освен доходност, това им дава и опцията да намалят лихвата по жилищния си кредит. Такова въведение сред продуктите на банковия пазар в страната бе иновативно за целия сектор и се оценява високо не само в България, но и на международно ниво. С продукта, “Спестовен жилищен кредит” Пощенска банка бе отличена като Национален шампион в European Business Awards в категорията за иновации. Мястото ни като национален шампион е голямо постижение за нас, тъй като се конкурирахме с общо 24 000 европейски компании, сред които едва 15 са българските фирми, достигнали финала.

Повечето от нас имат усещането, че през последните две-три години бизнесът замря, кризата е голяма и то при положение, че вече не е причинена отвън, проблемите са вътрешни. Как може да се излезе от тази задънена улица?

В икономиката винаги е имало и ще продължава да има периоди на възход, стабилност, понижение на активността. За по-стремителен ръст в икономиката е необходимо фирмите да бъдат по-активни като предлагат иновативни и конкурентни продукти и услуги. За да устои на времето, бизнесът трябва да бъде готов да се променя и развива. Данните от последните месеци показват, че износът и потреблението отбелязват икономически ръст в национален план. Регистриран е и ръст при кредитите за бизнеса. Същевременно продължава активното създаване на нови предприятия, като всяка 8-ма фирма, действаща на пазара в момента, е нова. За да се развиват и растат тези фирми, както и бизнесът в по-общ план, е необходимо установяването на спокойна, стабилна и предсказуема среда.

Къде и кой ви научи да сте банкер? Нямам предвид само дипломите ви, а по-скоро личности, които са оставили отпечатък в мисленето ви.

За да се реализирам в професионален план, най-много е помогнала личната ми мотивация. Когато си уверен в това, което искаш да постигнеш, в това, което искаш да бъдеш, даваш всичко от себе си и го правиш всеки ден. Тази мотивация ми помага да не спирам да се развивам и да си поставям все по-високи цели. Вдъхновяват ме смели и предприемчиви личности, които мислят иновативно, както по отношение на собствения си бизнес, така и на обществото. Технологичният гений и съосновател на PayPal, Елън Мъск, е пример за лидер, чиято дейност следя с интерес, макар и да не е пряко свързана с моята професионална сфера. Резултатите, които той постига благодарение на неговата иновативност и технологични умения, влияят върху благосъстоянието на цялото ни общество. За мен е важно да се отдава нужното внимание на бизнес лидери като него, които реализират положителни промени в глобален план, а не единствено в рамките на своята организация.

В българия забелязваме сериозен брой жени – директори на банки. Как си го обяснявате? Какви качества в повече имат жените за такъв пост?

Не разделям директорите в бранша на мъже и жени. Не го правя и в друг план. Смятам, че определящи са личностните качества и умения. Развитието на всеки човек е строго индивидуално. За себе си мога да кажа, че винаги съм отдавала голямо значение на образованието. Когато придобитото образование е качествено, то тогава говорим за добри основи, върху които можем да надграждаме. Процесът на трупане на знания, квалификации, както и личностното развитие на човек, в никакъв случай не трябва да приключват със завършването на определена образователна институция. И до днес продължавам да развивам своите умения и това ми помага да вървя напред.

Няма успех без екип. Как подбирате хората около себе си, как ги стимулирате и санкционирате, какво изисквате от тях?

Напълно съгласна съм, че няма успех без екип. Също така няма и добър мениджър, без добър екип. Не бих била в позицията си на главен изпълнителен директор на една от най-големите банки в България, ако зад мен не стоеше екип от професионалисти. Когато подбирам хората, с които работя, за мен са важни както тяхната компетентност, така и умението им за работа като част от едно цяло. Комуникацията е ключова за постигането на високи резултати. По този начин успяваме да изчистим процеса на работа от ненужни спънки и проблемни ситуации. Методиката, която следвам в работния процес, редуцира необходимостта от санкции и незадоволителни резултати. Не забравям да стимулирам екипа си. С добра мотивация моят екип разгръща пълния си потенциал и така заедно постигаме целите си.

Вие сте живяла в чужбина известен период, но сте се реализирала тук. Как бихте привлякла един емигрант да се върне и да търси работа в българия? Не е ли това вече загубена кауза?

Никога страната ни не е била и няма да бъде загубена кауза. Обучавала съм се и съм живяла в чужбина, за да натрупам знания и опит. Винаги си поставям високи цели и мисля отвъд границите на установеното. Видях много плюсове, които образованието в чужбина може да ми донесе. Главната ми мотивация беше именно фактът, че мога да приложа всичко научено в обществен, професионален и личен план. Необходимо е да търсим и да предприемем стъпки, с които да работим за елиминирането на проблемните зони за развитието на икономиката и обществото. Не отричам, че те не са малко. Личното ми вярване е, че всеки един от нас трябва да допринася за промяната към добро, а не да бъде в позиция на изчакване нещата да се подобрят.

Затова и Пощенска банка е сред най-активните организации в страната по отношение на своята корпоративна социална отговорна дейност. Ние развиваме дългосрочни проекти в сферите на образованието и опазването на околната среда. Сред последните проекти в полза на обществото, с които се гордее екипът ни, е съвместният проект с Уницеф “Най-добър старт за всяко дете”. Целта на кампанията е да образова млади семейства за най-добрите практики в отглеждането на деца до 3- годишна възраст. Към момента нашите клиенти, служители и партньори са осъществили дарения от близо 360 000 лева и продължават да помагат.

Успехът е лично усещане -за всеки е различно. Погледнато отстрани, сте много успяла жена. А самата вие как се усещате?

В професионален план оценявам постигнатото от мен и Пощенска банка до момента от гледна точка на резултатите. В по-личен аспект успехът за мен се изразява в удовлетвореността, която човек изпитва от това, с което се занимава и доколко това го прави щастлив.

Какви професионални предизвикателства имате пред себе си сега?

Като водеща финансова институция Пощенска банка трябва да отстоява своето място на пазара. Това от една страна. От друга – ние имаме ангажимент и към високия професионалзъм в банковата система в страната. Сред основните предизвикателства пред нас е времето. С бързо развиващите се технологии и дигитализацията на услугите, промените в ежедневието ни настъпват изключително бързо и неусетно. Сред целите ни са Пощенска банка да се развива успоредно с настъпващите промени, да се адаптира към тях и да предлага все по-добри решения на нашите клиенти.

Къде в успешната ви кариера, сред многото ангажименти, които имате в различни организации, се вмества личният живот?

С годините съм се научила да балансирам между професионалните и личните си ангажименти. Безкрайно много обичам семейството си и се старая да не го ощетявам по никакъв начин. Близките ми са толерантни по отношение на работата ми и ме подкрепят.

Кой се занимава с вашите семейни финанси?


В нашето семейство балансът и хармонията са водещи и това се отнася до всички аспекти на семейния ни живот.

Ако имате един цял ден само за себе си, за какво ще го използвате?

Ако имам един цял ден за себе си, бих го прекарала така, както прекарвам всичките си дни. Семейството и работата запълват всеки мой ден и така искам да бъде. Преди години направих този избор и остава валиден и до днес. Знаех, че професионалното ми развитие ще ме лиши от свободното време, с което повечето хора разполагат. Въпреки всичко, намирам начин да бъда със семейството си, както и да изпълнявам отговорността, която имам пред служителите и клиентите на Пощенска банка.