Петя Димитрова: Дамите в бизнеса

FacebookTwitterLinkedInEmail

март 2013 г. | сп. b2b

PetjaDimitrovaмарт 2013 г._b2b Magazine

За да си успешен мениджър трябва да бъдеш лидер, да имаш визия, да умееш да управляваш разходите, ефективността и процесите в организацията, да вдъхновяваш екипа, смята главният изп. директор на Пощенска банка.

1. Тенденцията в световен мащаб е все повече дами да заемат ръководни позиции в бизнеса. На какво се дължи според Вас?

Равенството между половете е основополагащо правило и жените определено имат място по високите етажи на компаниите. Спомням си едно проучване на Световната банка от миналата година, според което участието на повече жени в управлението на компаниите подобрява финансовото им представяне. Надявам се да не звуча сексистки, но считам, че дамите имат преимуществото да са комбинативни, да менажират различни по естество задачи, емоционално интелигентни са, ученолюбиви, амбициозни и обвързани емоционално с всичко, което правят. Представата за трудно балансиране между работата и дома вече е твърде закостеняла. Казвам всичко това, защото над 60% от целия ми екип в Пощенска банка е от дами и имам преки впечатления от работата им. Определено бизнесът има нужда от повече жени.

2. Какви особености има в това да си жена-мениджър в България?

На първо място служителите очакват да бъдеш по-отворен и комуникативен, по-лесно да осъществяват диалог с теб, да си усмихнат въпреки трудностите и натоварването, да виждат винаги отворена врата. В банката създадохме “гореща линия” за връзка с мен по всякакви въпроси, които са свързани с подобряване на работата, идеи и притеснения, дори от личен характер. На мен ми се налага да изслушвам, да подхождам отговорно и да решавам сложни и предизвикателни ситуации, да се дистанцирам от емоциите. За да бъда напълно откровена, като изпълнителен директор се чувствам отговорна за съдбите на много хора и понякога ми е трудно да взема мениджърско решение, без да се подам на емоцията, че на всяка цена трябва да помогна на колегите си.
Клиентите, партньорите и акционерите ни търсят добри резултати, за тях не е от значение дали мъж или жена е начело на компанията. Когато си на такъв пост, най-важното е да бъдеш лидер, хората да чувстват твоята увереност и сигурност, като по този начин това ги мотивира и тях самите.

2. Интуицията или разумът са водещи в света на предприемачеството?

И двете. Аз дълбоко вярвам в твърдението, че шансът е на страната на подготвения ум. От човек на моята позиция се изискват значителни усилия, голяма съсредоточеност, дисциплина, постоянно четене и опит, които несъмнено помагат на интуицията. Въпросът е да бъдеш последователен и да следваш неотклонно това, което си си заложил като цели.

3. Вашите цели и очаквания в професионален план за годината?

Моята основна цел е екипът на Пощенска банка да продължи да изгражда дългосрочни взаимоотношения с клиентите, да ги подкрепя във всеки един момент от живота им. Да предоставяме най-верните решения на база на това какви са нуждите им, склонността им да поемат рискове и как управляват финансите си.
Друга основна цел пред мен е – моят екип да продължи да се стреми към ценности като амбиция, високи професионални резултати, труд, целеустременост, но най-важното да се чувстват вътрешно щастливи и удовлетворени, и да са в хармония със самия себе си. Вътрешната хармония и баланс променят изцяло мирогледа, тогава всичко придобива смисъл и позитивизъм.  Имаме план и стратегия, които следваме и се надяваме да изпълним през 2013 г., която ще е трудна година. Целта ни е клиентите, служителите и акционерите да са доволни от нашата дейност и постигнатите резултати, които следва да отговарят най-точно на техните очаквания.

4.  Кои качества дават предимство на дамите и кои на мъжете в бизнеса?

Мисля, че е по-правилно да се разглеждат качествата на един човек спрямо друг. За да си успешен мениджър трябва да бъдеш лидер, да имаш визия, да умееш да управляваш разходите, ефективността и процесите в организацията, да вдъхновяваш екипа.
Според мен в женската природа са заложени лидерските качества, емоционалната интелигентност, способността да се балансира с много задачи едновременно. Но всичко това трябва да се развива.

5. Възприемате ли себе си като силна жена?

Като всеки човек имам силни и слаби моменти. Успешното управление  на институция от мащаба на Пощенска банка отнема почти цялото време, в което можеш да бъдеш активен и пълноценен. Когато вечер се прибереш в къщи, си толкова уморен и изтощен, че не можеш да дадеш на семейството си онова пълноценно време, сила и енергия, които ти се иска. Но аз мисля, че удовлетворението като цяло от живота влияе и върху семейните отношения и възпитанието на децата и до голяма степен определя и тяхното отношение към теб.