Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка: Успехът е да повярваш, че това, което правиш си струва, и че да го правиш добре, наистина има значение

FacebookTwitterLinkedInEmail

сп. Business Club | 28.03.2016 | 00:13

Петя Димитрова е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка. Тя е член на Управителните съвети на Международния банков институт, Асоциацията на банките в България и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Член е на Настоятелството на Американския университет в България, както и на Индустриалния консултативен съвет по промишлеността на CITY College към университета в Шефийлд, Великобритания. Носител е на редица престижни български и международни отличия, последните от които “Банкер на годината 2015″ и “Мисис Икономика 2015″.

***

Когато чуем думата успех, често казваме, че той се усмихва на определени хора. За това дали е така, или успехът в бизнеса се дължи на много часове труд, постоянство и ежедневно себедоказване разговаряме с г-жа Петя Димитрова. Предизвикателство ли е да си жена на толкова важна позиция, вижте в следващите редове.

Пощенска банка стана четвъртата по големина банка в България след придобиването на клона на Алфа Банк България. Как една млада дама се чувства начело на една от най-големите банкови институции у нас?

Усещането е много положително и се радвам, че работя с екип от истински професионалисти, с които постигнахме толкова много успехи през последните няколко години. Успехите, както и признанието, което получаваме аз и екипа ми от акционерите и клиентите на Пощенска банка, ни доказват, че сме на правилния път. Очакванията към мениджърите в нашия сектор са високи, но напрежението и натоварването са въпрос на лична подготовка и опит. Вярвам, че балансът между цели, стремежи и постигнати резултати е важен, за да може управлението да не се приема като трудност.

С придобиването на Алфа Банк България ставаме една по-силна системна банка. Успешното приключване на сделката е изключителна привилегия и отговорност за екипа ни и пореден успех в нашата 25-годишна история. Много бързо новите ни клиенти ще усетят предимствата на по-голямата банка, с повече локации и модерни продукти и платформи за банкиране.

Жените в бизнеса. Има ли неравенство. Вашият поглед?

Бизнесът се нуждае от експерти с добра подготовка и квалификация и от хора с иновативно мислене, с високо ниво на компетентност, визия и стремеж към предизвикателствата. И в този смисъл не мога да деля бизнес лидерите на мъже и жени. Това делене вече не е релевантно на средата, в която живеем. Свидетели сме на изцяло променена предприемаческа култура. Няма значение полът, важното е да имаш мотивация и да работиш с желание, като най-ценното е винаги да си поставяш по-големи цели, които да се стремиш да постигнеш.

Успехът е комбинация от упорит труд, добър екип и умение да се променяш непрекъснато. Нужен ти е комплекс от качества и най-вече мотивация. В бизнеса едно от най-големите предимства е не само да си в крак с бързия ход на времето, а да си иновативен и да задаваш тенденциите на пазара.

Вашите препоръки към инициативните българки – да рискуват, да се борят, да успяват в балканското ни общество?

Моят съвет е да опитват да правят бизнес със сърцето и душата си, да влагат максимума от възможностите си, да не се плашат от трудностите. Успешният начин за справяне с неизвестното е действието. Пожелавам на всички млади дами в бизнеса да бъдат активни, дейни и инициативни, защото само така ще постигнат желания успех, независимо от средата, в която развиват бизнеса си. Има много по-трудни за реализация региони от Балканите, където жени успяват да се докажат като успешни мениджъри и лидери в различни сфери. Универсални модели няма – най-ценните уроци идват от живота и практиката.

Според статистика 40 на сто от малките фирми, а и някои от средните в България, са на жени. Жените са по-спокойни, по-разсъдителни, действат по-обмислено. ЕС има специални програми за развитие на женското предприемачество. Банката, която управлявате, предвижда ли такива “специфични продукти”?

В нашата банка предлагаме разнообразни и иновативни продукти, които да удовлетворяват и най-взискателните нужди на клиентите ни. Подкрепяме всички успешни бизнес проекти и се стремим да бъдем доверен партньор на предприемачите в страната, независимо от големината на бизнеса им. Подхождаме персонално към всеки един клиент, затова изградихме и нашите специализирани центрове за малък бизнес – място за срещи и консултация за клиенти.

Оценяваме всеки един проект индивидуално и вземаме под внимание всички фактори, които влияят на развитието на бизнеса. Жените, които инвестират повече време, грижа и лична ангажираност, могат да очакват, че техните усилия ще бъдат забелязани и оценени.

Можете ли да дадете съвети на дамите за успешен бизнес?

Първо, бих посъветвала всички да не спират да вярват във възможностите си и никога да не чакат да дойде точният момент за действие, защото в бизнеса подходящият момент е сега. Ние сами определяме как ще се развиваме и докъде ще стигнем. Както се казва, не можем да насочваме вятъра, но можем да нагласим платната.

На второ място бих поставила да търсят новото и да не се страхуват от предизвикателствата, а ги приемат като част от ежедневието си.

Работете, за да развивате себе си и да намерите бизнеса, който ще ви донесе лично удовлетворение. Професионалният успех през годините е базиран на постоянство и огромно количество работа, защото трябва да обичаш това, с което се занимаваш и да не разчиташ само на късмет. Успехът е да повярваш, че това, което правиш си струва и че да го правиш добре наистина има значение.

Стр. 26, 27