Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка, е новият председател на УС на Асоциацията на Банките в България

FacebookTwitterLinkedInEmail

 
Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка, беше избрана за председател на УС на Асоциацията на Банките в България. Изборът става факт след заседание на УС на АББ, което се проведе днес в София и е признание за активната роля на г-жа Петя Димитрова като член на ръководния орган на организацията и лидер на една от водещите банки на българския пазар.
 
„Искам да благодаря на членовете на Управителния съвет за високото доверие, което ми гласуват с този избор. Приемам поста като признание и дългосрочен ангажимент, който се случва в ключов за страната ни момент с финализиране на процеса на присъединяване на България към еврозоната“, с тези думи г-жа Петя Димитрова благодари за избора.
 
Асоциацията на Банките в България е ключовата организация, обединяваща търговските банки у нас. Създадената през 1992-ра година организация е една от най-важните и авторитетни браншови асоциации в България.
 
За Петя Димитрова:
Г-жа Петя Димитрова е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка. Професионалният ѝ път в Пощенска банка започва през 2003 г. като главен финансов директор на осемте дъщерни компании на „Юробанк И Еф Джи Груп“ в България, а през 2012 г. г-жа Димитрова става главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка.

Под нейно ръководство Пощенска банка само за няколко години осъществява две успешни сделки като придобива и интегрира за рекордно кратко време първо Алфа Банк – клон България, а след това и Банка Пиреос България. Те са поредната стъпка за затвърждаването на позицията ѝ на системна за пазара банка и за разширяването на клиентската ѝ база. За дейността си в този период Пощенска банка печели близо 100 престижни международни и български награди.

Г-жа Димитрова е председател на Управителния съвет на Гръцкия бизнес съвет в България, член на управителните съвети на КРИБ, Асоциацията на банките в България, фондация „Атанас Буров“, сдружение „Ендевър България“, Международния банков институт и член на Университетския съвет на Американския университет в България. Петя Димитрова е член на Индустриалния консултативен съвет по промишлеността на CITY College към университета в Шефийлд, Великобритания. Също така е член на Young Presidents’ Organization (YPO), член на Форума на младите световни лидери (Young Global Leaders Forum) към Световния икономически форум, член на Gerson Lehrman Group Accounting Council, Лондон,