Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Пощенска банка

FacebookTwitterLinkedInEmail

сп. Мениджър | 19.08.2017 | 00:01

Вярвам, че е по-добре да водиш и да проправяш пътеки, отколкото да вървиш в коловоза на останалите.

КОГАТО ПЪТУВАМ ЗА РАБОТА, СЪМ заета. Времето за пътуване към офиса използвам, за да подредя деня си, приоритетите и задачите, да се подготвя за това, което предстои. Ако трябва да го опиша с няколко думи, те са: заета, съсредоточена, мотивирана и вдъхновена. Обикновено отивам рано и често се случва да оставам до късно вечерта, повечето ми работни дни са такива, по 12 часа, но това не ми тежи, защото обичам работата си.

ОБИЧАМ ТОВА, КОЕТО ПРАВЯ, ЗАЩОТО вярвам, че решенията, които в Пощенска банка предлагаме на нашите клиенти, правят живота им по-добър, а бизнеса по-конкурентен. Винаги сме били и ще продължаваме да бъдем доверен техен партньор, защото истинският измерител на моята работа и тази на екипа ми са успехите и на клиентите ни. За мен добрият лидер прави бизнес със сърцето си, черпи мотивация от предизвикателствата и се грижи за клиентите и екипа си. Радвам се, че в края на всеки работен ден имам още по-голямо желание за следващия и това, с което се занимавам, ми носи лично удовлетворение.

УСПЕХЪТ НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА ДОЙДЕ БЕЗ силна мотивация. Според мен това е ключовата съставка във формулата на успеха заедно с много упорит труд и мъничка доза късмет. Успехът е в постоянството и огромното количество работа, но без вяра, че това, което правиш, си струва и че да го правиш добре, наистина има значение, не може да очакваш, че ще постигнеш успех.

В нашия екип в Пощенска банка държим много на индивидуалните качества на всеки мениджър, но е важен и екипният дух. Поставяме си цели, които са високи, и се стремим да надскочим собствените си постижения, за да ги постигнем. За нас трудностите и препятствията могат да бъдат единствено стимул за израстване.

ГОЛЕМИТЕ ИДЕИ И ЦЕЛИ СЕ РАЖДАТ в отборната игра. Най-добрият лидер е този, който е заобиколен от добър екип, и аз съм благодарна на професионалистите, с които работим заедно в Пощенска банка. Стремим се да стимулираме мислене извън традиционните рамки, като създадохме собствена лаборатория за иновации, чрез която се раждат много и добри идеи за продукти и услуги, които да предлагаме на клиентите си. Аз се доверявам на екипа си – за най-важните задачи разчитам на хората, които са доказали своите качества.

ПОЗИТИВНОТО МИСЛЕНЕ ОЗНАЧАВА вяра в содствените възможности. Хубаво е да мислим позитивно, но трябва да действаме и да бъдем активни и инициативни, за да се развиваме лично и професионално, постигайки максимално удовлетворение. В напрегнатите ситуации вярвам, че добрата подготовка помага повече, отколкото позитивното мислене. Старая се обаче дори и в тези моменти да стимулирам колегите си да мислят позитивно, да вярват, че ще се справят, и да им предавам увереността, която имаме като един от лидерите в банковия сектор.

ТОЛЕРИРАМ РИСКА, КОГАТО залогът е оправдан. Стремежът към предизвикателствата е част от живота ми, не се страхувам да поемам рискове, защото вярвам, че е по-добре да водиш и да проправяш пътеки, отколкото да вървиш в коловоза на останалите. Това важи в най-голяма степен за бизнеса, където, за да се откроиш, трябва не просто да си добър, а да бъдеш иновативен и да задаваш тенденциите на пазара, каквито сме ние в Пощенска банка. При създаването на нови продукти и предлагането на иновативни услуги ние поемаме риск да бъдем пионери и да отговорим на нуждите на клиентите дори преди те да са ги осъзнали. Това е нашата стратегия, която ни откроява на пазара и ни носи успех и удовлетворение.

НЕ СЕ ОТКАЗВАМ ДА ВЯРВАМ В постоянството. Вярвам, че успехът е на страната на подготвените, и знам, че успяват тези, които работят за успеха си. Ако човек вярва във възможностите си и не чака подходящ момент, а действа сега, ако обича това, което прави, и развива себе си, шансът за успех е огромен.

НАЙ-ЛЕСНО МОЖЕ ДА МЕ РАЗСМЕЕ хубава, но премерена шега. Важно е да гледаме с чувство за хумор и на всекидневните ситуации, смехът може да разчупи и най-напрегнатата обстановка.

ЛЮБИМИЯТ МИ ДЕН ОТ СЕДМИЦАТА Е днес, защото това е денят, в който можем да направим това, което искаме, и да бъдем такива, каквито желаем. Няма смисъл да гледаме с носталгия назад или да мечтаем, без да действаме днес, защото “бъдещето е тук” – каквото е основното послание на нашата банка през тази година.

ИНОВАТОРИТЕ, КОИТО ЩЕ СЛЕДЯ, СА младите мениджъри на Пощенска банка – това са хората, които ме вдъхновяват с амбициозността си и с желанието си да се развиват, да вървят напред и да бъдат по-добри с всеки следващ ден. Иначе в световен план следя иноваторите, които живеят повече в бъдещето, отколкото в настоящето – любим пример е предприемачът Саку Туоминен, който работи неуморно, за да преосмислим най-добрите практики в образованието и да помогне училищата по цял свят да ги внедряват и споделят.

Вярвам в неговата цел училището да бъде място, в което се развиват умения за живот в един глобализиран свят.

***

ПЕТЯ ДИМИТРОВА е главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Пощенска банка. Тя е член на управителните съвети на Асоциацията на банките в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, “Борика – Банксервиз”, фондация “Атанас Буров”, Университетския съвет на Американския университет в България, Международния банков институт, Young Presidents’ Organization (YPO), както и на форума на младите световни лидери към Световния икономически форум.

Кариерата й започва в консулския отдел на Американското посолство, след това работи в Pricewa-terhouseCoopers като старши мениджър и старши одитор, а професионалният й път в Пощенска банка започва през 2003 г. като главен финансов директор. През 2005 г. заема и длъжността прокурист на Пощенска банка. През 2007 г. е назначена за изпълнителен директор и член на УС на ДЗИ Банк. След юридическото сливане на ДЗИ Банк и Пощенска банка тя става изпълнителен директор и член на УС на обединената банка. През 2012 г. става главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка. Под нейно ръководство през 2016 г. Пощенска банка придобива и интегрира за рекордно кратко време дейността на Алфа Банк – клон България, което е поредната стъпка в затвърждаването на позицията й на системна за пазара банка и в разширяването на клиентската й база. Петя Димитрова е носител на над 20 престижни български и международни отличия, последните от които “Банкер на годината” и “Мисис Икономика”.

***

МЕНИДЖЪРЪТ ЗА КОМПАНИЯТА

Пощенска банка, с юридическото име “Юробанк България” АД, е петата по активи банка в България, заемаща водещо място в потребителското и фирменото кредитиране. Банката има над 25-годишно присъствие сред лидерите на банковия пазар и е водещ фактор в нововъведенията и формирането на тенденциите в сектора през последните години, многократно награждавана за своите иновации. Тя е един от лидерите на пазара на кредитни и дебитни карти, жилищно и потребителско кредитиране, спестовните продукти, както и по отношение на продуктите за корпоративни клиенти. Банката е с една от най-добре развитите клонови мрежи и модерни алтернативни канали за банкиране.

Стр. 166,167,168