Петя Димитрова в проекта “Бъдещето: Парите“: Позитивът на блокчейн технологиите е, че може да са приложими в банковия бизнес

FacebookTwitterLinkedInEmail

Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка се включи в проекта “Бъдещето: Парите“, организиран от Bulgaria ON AIR. Съвместно с други изявени финансисти, банкери и икономисти бяха дискутирани теми, посветени на технологичните иновации във финансите, новите дигитални валути и предизвикателствата пред тях.
 
“За нас позитивът е технологията на блокчейн, която може да има много обширно поле за приложимост в банковия бизнес в най-различни процеси като оптимизация, свиване на разходи и виждаме бъдещето повече в технологията, отколкото в самите криптовалути“, посочи по време на разговора Петя Димитрова и изтъкна, че дигиталните валути представляват огромен пазар.
 
“Някои централни банки по света в момента все пак поставят на обсъждане тази тема и Европейската централна банка наскоро даде подобно изявление за създаване на крипто евро или подобна дигитална валута, която би била допълнение към съществуващите банкноти и монети, и няма да ги замени“, каза Петя Димитрова. Тя допълни, че предстои ЕЦБ да решат дали би било целесъобразно и реализуемо подобно начинание и какво точно влагат в това понятие.
 
“За търговските банки криптовалутите са област, към която се отнасяме внимателно, защото ние сме силно регулиран бизнес и има много процедури, на които сме обект“, заяви тя.
 
Целия разговор може да прочетете тук.

 

0605e424e76e8003ddc86848403208b2-kyo-6948
 
IMG_20210602_134746190