Петя Димитрова: Всяка награда е ново стъпало за постигането на още по-големи успехи

FacebookTwitterLinkedInEmail

18.11.2016 09:53 | www.economic.bg | 1

Петя Димитрова е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка. Тя е член на Управителните съвети на Асоциацията на банките в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, “Борика – Банксервиз”, Настоятелството на Американския университет в България, фондация “Атанас Буров”, Международния банков институт, както и на Форума на младите световни лидери към Световния икономически форум. Носител е на редица престижни български и международни отличия, последните от които “Банкер на годината 2015″ и “Мисис Икономика 2015″.

Г-жо Димитрова, вие сте носител на наградата “Мисис Икономика” за 2015 г. Значими ли са награди като “Мистър и Мисис Икономика” и защо?

Разбира се, да получиш подобно отличие от бизнеса е комплимент, голямо признание, но най-вече отговорност. Зад тази награда стои моята лична и на целия ми екип ангажираност към развитие на бизнеса и отговорно отношение към обществото и средата, в подкрепа на икономиката ни и стабилността на вътрешния пазар.

Ние работим като неделима част от една голяма бизнес общност и се надяваме постиженията ни да подкрепят икономическия просперитет и  благосъстоянието на нашата страна.

Какво донесе лично на Вас това отличие?

За мен в бизнеса не трябва да има разделение на жени и мъже, но отличието “Мисис Икономика” е особено ценно, защото е признание за успеха ми като мениджър, който е успял да спечели доверието на своите клиенти, служители и партньори. Ежедневно мотивирам екипа си да гледаме напред и не случайно в годината на 25-та годишнина на Пощенска банка нашето мото е “Дестинация: Бъдеще”. Бизнесът днес изисква ефективност, бързи решения, калкулиран риск, убедителност, но и доза смелост.

Отличието ми донесе лично удовлетворение и също така бе признание за добре свършена работа от целия екип на Пощенска банка – смели и уверени професионалисти, с които работя.

Необходимо ли е да се насърчават успешните мениджъри с подобни инициативи?

Да, защото твърдо вярвам, че компании и личности, които имат принос към развитието на българската икономика, трябва да бъдат разпознаваеми и подобни инициативи привличат внимание към работата им. Всеки ден участваме в конкурси – за вниманието на клиентите, конкуренцията, семейството, приятелите, но и на обществото.

Да получиш добра оценка от най-влиятелните в България експерти в областта на икономиката и финансите, означава, че наистина си се справил и се движиш в правилната посока, с необходимото темпо и точните хора.

Всяка награда е ново стъпало за постигането на още по-големи успехи и доказателство, че положените усилия не са останали незабелязани.

Какви качества отличават успешните предприемачи?

Вярвам, че постоянството, поставянето на краткосрочни и дългосрочни цели, грижата за служителите и обществото правят добър един предприемач. Защото всеки от нас, освен мениджър или служител, е потребител и иска да получи най-доброто обслужване, заслужава да живее в подредена и устойчива среда, а всичко това зависи от всички нас.