Петя Димитрова: Банковата система в България е стабилна и в състояние да посрещне различни инфлационни предизвикателства

FacebookTwitterLinkedInEmail

 

Форумът “Инфлацията – криза и възможност” се състоя в София и събра представители от банковия сектор на България и региона. Специализираното  събитие беше организирано от телевизия Bulgaria ON AIR, част от Investor Media Group. Българските, европейските и световните тенденции в развитието на инфлационните процеси бяха основна тема на разговорите в два панела с участието на изявени експерти и финансови лидери от България и региона.

 

Ексклузивно онлайн участие взе проф. Чарлз Гудхарт, изтъкнат икономист и почетен професор в Лондонското училище по икономика, който в интервю анализира икономическите процеси, които наблюдаваме в една от най-динамичните години.

 

Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка, бе част от престижното събитие. Пред другите участници и гости тя коментира как инфлационните процеси се отразяват на средата, в която работят банките у нас, как влияят на политиките им и какви нови рискове поставят пред тях и пред клиентите им.

 

“Тази година за банките беше рекордна във всяко едно отношение. Банковата система в България е изключително стабилна, свръхликвидна, много добре капитализирана и в нея се поддържа здравословното съотношение брутни кредити към депозити в размер на около 70%, което означава, че банките запазват ликвидните си буфери, въпреки рекордното увеличение на кредитите през тази година“, посочи Петя Димитрова.

 

Тя отбеляза, че на годишна база ръстът на кредитния портфейл е 14.5% годишно, като от началото на годината са отпуснати нови кредити в размер на близо 7.4 млрд. лв., което е рекордно ниво и повече, отколкото ръста на кредитите за цялата 2021. Според нея, банковият сектор е готов да посрещне рецесия и други трудности в добро финансово здраве.

 

“Това, което е важно за нас и гражданите, е политиката на Европейската централна банка и националните банки. В това отношение мисля, че ЕЦБ закъсня с предприетите мерки, защото видяхме как Федералният резерв на САЩ предприе значително по-рано стъпки под формата на резки покачвания“, акцентира по време на разговора Петя Димитрова.

 

В подкрепа на думите си, тя посочи факта, че Федералният резерв е повишил основния си лихвен процент с 0.75 процентни пункта за трети пореден път като така е сигнализирал, че ще продължи затягането на паричната политика в опит да овладее високата инфлация. Новите прогнози на централната банка показват, че лихвите ще останат по-високи за по-дълго време, докато се засилват прогнозите за повече безработица и по-слаб икономически растеж, каза тя.

 

“Факт е, че лихвите ще растат – по кредити и депозити, но покачването им в България ще бъде плавно. Не мисля, че банките ще предприемат резки движения, тъй като системата е стабилна и ние ще следваме своите политики в идните години“, обясни Петя Димитрова и допълни, че предприеманите от банките стъпки и натрупаният опит са в резултат на няколко кризи, през които всички са преминали в последните години.

 

“Имаме много добро управление на активите, а България е една от страните в ЕС, които може да се похвали с много добри макроикономически показатели“, посочи по време на дискусията Петя Димитрова и каза, че това е добра основа банките да следват начертаните си стратегии за следващите години.

 

Тя заяви, че пакетът за България от близо 6 млрд. евро, който трябва да дойде към страната ни по Плана за възстановяване и развитие, ако се управлява добре, би следвало да облекчи ситуацията у нас, и изрази увереност, че всички ангажирани ще проявят отговорност това да се случи.

 

“Подготвени сме за подобно развитие и аз неслучайно започнах участието си като акцентирах върху много доброто състояние на банковата система, но се надявам да не се стигне дотам, тъй като банките сме ликвидни и свръхкапитализирани, със средно 22% капиталова адекватност“. Така Петя Димитрова отговори на въпрос, дали банките са готови да поемат в достатъчна степен един удар при влошаване на кредитните портфейли и евентуално влошаване на доходите на населението и бизнеса.

 

“Банките сме обект на сериозни регулации, които затягат системата и допринесат още повече за нашата стабилност, консервативност и устойчивост, тъй като те от своя страна водят до стабилен ръст“ заяви Петя Димитрова.

 

В заключение тя посочи, че банките категорично са доказали през годините, че съвместно с държавата и институциите, могат навременно да предложат различни продукти и услуги, които да бъдат в помощ на клиентите. “Такъв беше случаят с мораториума върху плащанията по банкови кредити и той помогна на много кредитополучатели да не изпаднат в просрочие и да продължат да погасяват редовно своите задължения. Той беше много правилна мярка, която помогна за това един краткосрочен ликвиден проблем да не се превърне в кредитен и оттам в проблем за цялата икономика“, обясни Петя Димитрова.

 

 

20221007_153003_c1_20221007_11571646