Петя Димитрова: Банките у нас са сред най-подготвените за приемането на еврото и приветстваме заложената за това дата 1 януари 2025 г.

FacebookTwitterLinkedInEmail

“Ние, представителите на бизнеса, припознаваме основните приоритети на правителството – влизането в еврозоната и Шенгенското пространство, изпълнението на проектите по Националния план за възстановяване и устойчивост и, разбира се, стабилната фискална политика и предвидима данъчна рамка. Бих желала да изтъкна, че банките у нас са сред най-подготвените за приемането на еврото сектори в икономиката и ние приветстваме заложената за това дата 1 януари 2025 г.“. Това посочи Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка и председател на Асоциацията на банките в България, и на Гръцкия бизнес съвет в България, по време на работна среща с министъра на финансите Асен Василев.

В срещата участваха представители на големи инвеститори в областта на металургията и металообработването, банковия сектор, циментовата промишленост, строителния бранш, търговия с петролни продукти и други сектори, както и посланиците на Република Гърция Мариос Либеропулос и на Република Кипър Хараламбос Кафкаридис.

С приветствието си към гостите тя постави в центъра на последвалата оживена дискусия теми, като данъчната система в България, присъединяването на страната към еврозоната и Шенген, и проектите по Националния план за възстановяване и устойчивост.

“Ще се радвам да споделим как да допринесем за подобряване на средата, в която всички ние правим бизнес. Приемането ни в шенгенското пространство ще отвори много врати и нови възможности пред фирмите в България“, отбеляза още Петя Димитрова.

Пред гостите тя изтъкна, че България представя големи възможности за развиване на бизнес. “Всички присъстващи тук представители на фирми са инвестирали огромни средства и вярваме, че страната ни ще продължи да се развива и просперира“, допълни Димитрова.

От своя страна министър Василев акцентира, че това, което има България, като условия за развитие на икономиката е уникално. Той увери, че данъците за бизнеса няма да се повишават през следващите години, а държавата ще подпомага инвестициите чрез гаранции.