Пазарът на кредити на домакинства продължава да расте от началото на година

FacebookTwitterLinkedInEmail

 
Запазва се възходящата тенденция при пазара на кредитите на домакинствата у нас, като това важи както за потребителските, така и за ипотечните кредити. Това беше един от изводите, споделени по време на разговора в подкаста “Финанси на фокус“, в който се включиха Събина Атанасова, началник отдел “Бизнес развитие, кредитни продукти и карти“ в Пощенска банка и Деян Василев, основател и изпълнителен директор на сайта MoitePari.
 
От изнесените данни стана ясно, че позитивният тренд се запазва от миналата година и ръстът за първото тримесечие на 2023 година при потребителските кредити е 14,5%, а при жилищните кредити е около 10%. Деян Василев посочи, че една от предпоставките за стабилния пазар на кредитирането е високата заетост в страната, а Събина Атанасова допълни, че положително влияние оказват също така ръстът на заплатите, който е 14% средно на годишна база, както и икономическата ситуация, която е свързана с повишени разходи и съответно по-голямо търсене на източници на финансиране. “Отчитаме, че това води до ръст от около 20% в средния размер на кредитите, които отпускаме“, посочи Атанасова. По отношение на жилищното кредитиране тя коментира, че въпреки лекия спад в активността на купувачите, пазарът запазва добрите си перспективи и не се очакват драстични флуктуации.
 
Деян Василев подчерта, че търсенето продължава да е здравословно, тъй като много млади хора правят инвестиция в първо жилище, за да предпазят средствата си от инфлацията. “Динамиката е в подкрепа на пазара, въпреки очакванията за повишаващи се лихви. България се оказва оазис на лихвите. На второ място сме в момента след Люксембург по най-ниски лихви на жилищните кредити в цяла Европа и това е много интерес феномен, който се отразява на бодрия и добре вървящ кредитен пазар“, коментира Василев. Според него въпреки че БНБ покачи основния лихвен процент и поиска вдигане на минималните резерви на банките, това не се отразява върху лихвите по кредитите.
Деян Василев посочи още, че банките в България имат много добра ликвидност и цитира конкретни данни, според които депозитите на домакинствата и фирмите са над 110 млрд. лв., а раздадените кредити са за около 70 млрд. лв., което показва, че има един много голям ликвиден буфер в банковата система.
 
На въпрос за тенденциите, които се наблюдават по отношение на плащанията, Събина Атанасова посочи, че безкешовите методи продължават да са във възход и все повече картодържатели предпочитат да плащат с банкова карта. “Делът на този вид покупки спрямо тегленията в брой бележи ръст от 14% през миналата година, а обемът от всички покупки, извършени онлайн, се е увеличил с 40%“, информира тя и добави, че в Пощенска банка се отчита нарастващ интерес към разплащания с дигиталния портфейл One Wallet, като за една година броят на трансакциите с дигитализирани кредитни карти се е увеличил пет пъти, а броят на потребителите повече от два пъти. Според Деян Василев този тренд има и още един положителен ефект, защото онлайн разплащанията водят до „по-голям процент на светлата икономика, което ще позволява и определянето на кредитоспособността на клиента да бъде малко по-автоматизирано като процес“.
 
Тема на разговора бяха и устойчивите решения, които Пощенска банка предлага. Събина Атанасова обясни, че това е специален фокус в портфолиото на банката, която е ориентирана към разработването екологично съобразни продукти. Тя посочи, че в края на миналата година е започнало предлагането на зелен жилищен кредит, който изцяло отговаря на най-високите европейски стандарти за корпоративна социална отговорност. “Този кредит може да се използва както за покупка на енергийно ефективен дом, така и за енергийно ефективни подобрения, като например производство на енергия или инвестиция в умни решения за управление на консумацията на енергия, а това дава реална добавена стойност за потребителите, като им гарантира по-ниските сметки“, обясни Атанасова.
Целия разговор можете да чуете на сайта на bloombergtv.bg, както и в подкаст платформите Аpple podcast, sound cloud, google podcast и Spotify.